Hardboard Zachtboard


Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur zaterdag: 8.00 - 12.00 uur

Hardboard: lakboard van zware kwaliteit

Hardboard is een plaatmateriaal wat u veel ziet als rugbekleding van kledingkasten en als goedkope bedbodem of wandpaneel. We kunnen hardboard omschrijven als een harde vezelplaat. Het plaatmateriaal bestaat namelijk uit geperste houtvezels. Kenmerkend voor de hardboard plaat uit ons assortiment is de gladde voorzijde en de ruwe achterzijde. Het is een plaat van zware kwaliteit en wordt lakboard, of ook wel pastelboard, genoemd. De matte watergedragen witte laag wordt in de fabriek aangebracht. Deze afwerking maakt het ook een ideale afwerkplaat.

De eigenschappen van zachtboard

Zachtboard is een zachte vezelplaat die ontstaat door de houtvezels middelzwaar te persen. De houtvezels worden bij elkaar gehouden door een natuurlijke bindstof. In tegenstelling tot hardboard wordt er geen extra lijm ter versteviging toegevoegd. Zachtboard is geluidsdempend door de poreuze samenstelling. Echter is zachtboard wel gevoelig voor vocht, maar dit kan verholpen worden door de plaat vochtwerend te maken. Door deze behandelingen wordt zachtboard tevens brandveilig.

Ons assortiment hardboard en zachtboard

De platen worden geleverd in standaard handelsafmetingen. Wilt u hardboard of zachtboard gebruiken voor een bepaalde klus? Wij hebben de volgende producten in ons assortiment:
  • Pastelboard wit
  • Zachtboard combinatie vloerplaat
  • Zachtboard Treezacht 10 mm platen (per 10 stuks)
  • Zachtboard Treezacht 12,5 mm platen (per 8 stuks)
Houthandelonline is ook de webshop voor grootverpakkingen. Bij elk product ziet u overzichtelijk de prijs per strekkende meter (m1) staan. Wij kunnen ons plaatmateriaal tegen scherpe prijzen leveren, doordat uw bestelling direct vanuit de fabriek bij u wordt bezorgd.

Toepassing en verwerking

De hardboard platen zijn gemakkelijk met de standaard machines te bewerken. Spijkeren, schroeven, nieten, lijmen en zagen met een fijne tand gaat zonder problemen. Het plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de houtskeletbouw als ondervloer, het afdichten van ruimtes en als bekledingsmateriaal. De lakboard plaat (met de standaardafmeting van 244x122cm) heeft een kopdikte van 3,2 mm en is interieur verlijmd. Ook zachtboard laat zich gemakkelijk bewerken. Het plaatmateriaal kenmerkt zich door een lage densiteit en goede geluidsdemping of isolering. Zachtboard is een ideale plaat als ondervloer. Bij ons heeft u de keuze uit een vloerplaat combinatie of Treezacht platen.

Zachtboard treezacht platen

Bent u op zoek naar platen met een isolerende werking? Of platen die geschikt zijn voor het restaureren van oude plafonds? Dan zijn onze treezacht platen ideaal. Dit plaatmateriaal is niet vochtbestendig. Houdt u daar rekening mee. Ook zijn deze platen geschikt als verpakkingsmateriaal, aftimmerwerk voor plafonds en scheidingswanden en een goede plaat als ondergrond voor stucwerk.

Productie van beide plaatmaterialen

Het produceren van hardboard en zachtboard gebeurt zowel nat als droog. Houtvezels worden onder hoge druk en hoge temperatuur geperst tot een plaat. Het persen gebeurt op een net van kopergaas. Door de harde druk blijft een afdruk van het net zichtbaar op de hardboardplaat. Droge productie zorgt ervoor dat beide kanten glad zijn. Wanneer zachtboard droog wordt geproduceerd wordt er gebruik gemaakt van lijm. Platen die op deze manier vervaardigd worden hebben een lagere densiteit, waardoor ze erg geschikt zijn als isolatieplaat.

Een combinatieplaat

Ideaal als ondergrond voor vloeren zijn de hardboard/zachtboard combinatie vloerplaten. Dit zijn universele, zachte vloerplaten met aan beide zijden een harde toplaag. U kunt deze platen gebruiken als ondergrond voor een zwevende vloer, waardoor geluid aanzienlijk wordt verminderd. Ook zijn deze platen geschikt om oneffenheden in een betonnen ondervloer te egaliseren. Wij adviseren u om de platen los te leggen of te lijmen. De platen zijn 15 mm dik en verkrijgbaar in de afmeting 240x122 cm. Mocht u nog vragen hebben over dit product, dan staan wij u graag te woord. Stuur uw mail naar info@houthandelonline.nl of bel naar ons hoofdkantoor in Wieringerwerf.