Navigation

Fineerkwaliteiten

 

Dekfineer kwaliteit A

Een A-kwaliteit is in theorie volledig foutloos. De natuur kan echter geen 'foutloos' hout maken. Deze kwaliteit wordt dan ook niet verwerkt in multiplex/triplex.

 

Dekfineer kwaliteit B voor blank werk

Ongevoegd, geschuurd fineer, waarin geen proppen zijn toegestaan. Enkele kleine, (open) pitkwastjes kunnen voorkomen. Natuurlijke verkleuringen zijn in beperkte mate toegestaan. Net als minimale splitjes. B-fineer is in principe geschikt voor zogenaamd blank werk. Heb je uitzonderlijke eisen ten aanzien van de toepassing, dan dien je dit vooraf kenbaar te maken.

 

Dekfineer kwaliteit BB voor schilderen fineerwerk

Overwegend ongevoegd en geschuurd fineer, waarin reparaties door middel van proppen (ook patch of plug genoemd) zijn toegestaan. Een beperkt aantal kwastjes is toegestaan, evenals het voorkomen van enkele splitjes en kopscheurtjes. BB-fineer is geschikt voor schilder- en fineerwerk en kan goed worden beplakt met HPL (een dunne laag hard kunststof).

 

Dekfineer kwaliteit CP ideaal voor schilderwerk of om te beplakken

Proppen en andere vormen van reparaties, evenals grotere vaste kwasten zijn onbeperkt toegestaan. Natuurlijke verkleuringen, inclusief bruin kernhout, vormen geen reden tot afkeuring. Splitjes en andere "cosmetische foutjes" zijn toegestaan. In grote lijnen kan worden gesteld dat CP-fineer nagenoeg gesloten en geschuurd moet zijn en als zodanig is het geschikt voor dekkend schilderwerk. Ook kun je het goed beplakken met HPL (een dunne laag hard kunststof).

 

Dekfineer kwaliteit C als verpakkingsmateriaal

Naast alle bovengenoemde gebreken, kun je in het algemeen stellen dat in deze fineerkwaliteit grotere gebreken zijn toegestaan. Ook mogen deze gebreken in grotere aantallen voorkomen. Het kan voorkomen dat C-kwaliteit in ongeschuurde uitvoering wordt geleverd. In principe is C-kwaliteit geschikt voor toepassing in verpakkingen en eenvoudig constructiewerk.