Navigation

Alle houtinformatie op een rijtje

Hout is een product dat is gemaakt door moedernatuur. Hout heeft karakter, is warm van kleur en is makkelijk te bewerken. Maar hout heeft ook eigenschappen waar je heel goed rekening mee moet houden bij het bestelproces en bij de verwerking. Iedere houtsoort heeft zijn eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid, enzovoorts. Er zijn vele soorten hout en iedere houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Laat je dus goed informeren of de gekozen houtsoort en uitvoering bij jouw toepassing aansluit. Wanneer het hout niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze gemonteerd wordt, kan het vervormen of gaan scheuren. Hout zal temperatuur- en vochtigheidsafhankelijk krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg.

Houtopslag

Als je onze bestelling hebt ontvangen, wordt in vele gevallen niet meteen begonnen met de montage. In de praktijk zal hout bijna altijd enkele dagen worden opgeslagen voordat e.e.a. verwerkt wordt. Daarnaast zal bij de meeste bestellingen het hout niet binnen 1 à 2 dagen volledig verwerkt zijn. Het is dan ook van belang dat je het hout tijdelijk goed opslaat. Let op: Helaas gaat dit vaak fout met als gevolg schimmel, kromtrekken, scheuren, enz. Het is goed om te beseffen dat op de juiste wijze verwerkt hout stabiel blijft. Maar als hout op de verkeerde wijze wordt opgeslagen, kan het flink fout gaan.

 

De meest gemaakte fout bij opslag van hout

De meest gemaakte fout is opslag onder een (bouw)zeil. Ons dringende advies is om dit niet te doen. Hout kan op deze wijze niet ventileren. Het hout dient op de volgende wijze opgeslagen te worden:

 • Droog en geventileerd
 • Niet in de directe brandende zon
 • Horizontaal en vlak, liggend op voldoende oplegpunten (onderligbalkjes)
 • Beslist niet direct op een vlakke vloer, dit werkt kromtrekken enorm in de hand
 • Niet in sterk verwarmde ruimtes zoals woonkamers
 • Hout voor binnentoepassingen kan binnen (droog en geventileerd) worden opgeslagen
 • Hout voor buitentoepassingen kan buiten opgeslagen worden, mits afgebonden met spanbanden

 

Wanneer het hout in de zon en/of op een vlakke vloer wordt opgeslagen zonder voldoende ventilatie is de kans heel groot dat het hout gaat kromtrekken. Dit kan het verwerken van het hout bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Heb je twijfels of vragen over de opslag van het hout, neem dan contact met ons op!

 

Massief lengtehout

Het is goed om te beseffen dat hout groeit en een interne ronde structuur heeft (de groeiringen). Hier worden in de zagerij voornamelijk rechthoekige of vierkante latten, regels, planken en balken van gemaakt. Door veranderende luchtvochtigheid en temperatuur rondom het hout zal hout gaan werken/vervormen. Verandering in luchtvochtigheid gebeurt al door regen, verandering van het weer of de overgang van dag naar nacht. Het is goed om te beseffen dat het werken van hout een continu proces is.

 

Maatvastheid

Het krimpen en uitzetten van hout is een natuurlijk en continu proces. Het is daarom belangrijk te weten wat de afwijking kan zijn in de maatvoering van hout. Waar moet je rekening mee houden?

 • Lengtemaat, maximaal toegestaan verschil 2%. Let op: vaak langer, maar soms korter! Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15 cm overlengte!
 • Breedtemaat, maximaal toegestaan verschil 5% zowel breder als smaller.
 • Diktemaat, maximaal toegestaan verschil 5%.

 

Ruw hout is, in het land van herkomst, vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product maatafwijkingen en kromming voorkomen. Wanneer maatvastheid en rechtheid (voor zover mogelijk) gewenst is, adviseren wij je zo mogelijk een geschaafd product aan te schaffen. Bij de aankoop van ruw hout dien je met het volgende rekening te houden:

 • Gedeeltelijke vergrijzing van het hout door het zonlicht
 • Maatafwijkingen tot ca. 10 à 15% op de kopmaat zijn mogelijk
 • Kromming
 • Scheurvorming (ontstaan door drogen, ook aan de kopse kanten)
 • Scherpe kanten, welke mogelijk splinteren c.q. afbreken
 • Mogelijk geverfde markeringstekens op het hout
 • Oxidevlekken
 • Watervlekken

 

Krimpen, uitzetten, kromtrekken, scheurvorming

Houten stammen groeien in een cilindrische vorm. Hierdoor is de kopse structuur van een plank, regel of een balk rond van vorm (de groeiringen). Door veranderende luchtvochtigheid en temperatuur zal hout krimpen en uitzetten. Door de intern ronde structuur zal hout altijd in meer of mindere mate kromtrekken. Houd je hier alsjeblieft rekening mee bij het bestelproces. Bestel daarom altijd iets meer dan je netto nodig hebt!

Als planken, regels of balken gezaagd zijn, zullen ze gaan drogen omdat de sapstroom in de stam tot stilstand komt. Tijdens dit natuurlijke droogproces ontstaan zeer vaak kopscheuren. Dit is geen slechte kwaliteit, maar een natuurlijk proces van drogen en vervorming. Let op: Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte! In het oppervlak van het hout kunnen ook scheurtjes ontstaan. Ook dit is geen slechte kwaliteit, maar een natuurlijk proces van drogen en vervorming.

 

Kwasten, noesten

Een boom groeit bij de gratie van het hebben van zijtakken en bladeren. Een kwast/noest wordt veroorzaakt door de groei van een zijtak aan een boomstam. Ieder houtsoort heeft dus kwasten/noesten. De grootte en het aantal kwasten kan per houtsoort verschillen. Er bestaan dus geen houtsoorten zonder knoesten/kwasten.

 

Hars

Iedere houtsoort maakt in meer of mindere mate hars aan. Hars wordt aangemaakt ter bescherming tegen virussen, infecties en beschadigingen. De hoeveelheid hars kan per houtsoort verschillen. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout. Hars kan verwijderd worden door het te laten uitdrogen waarna het eenvoudig met een scherp voorwerp kan worden verwijderd. Harsvlekken kun je verwijderen met terpentine.

 

Vergrijzen

In de celwand van hout zit het pigment opgesloten. Om deze reden heeft hout karakter en een warme/authentieke kleur. Dit pigment wordt afgebroken door het UV in ons zonlicht. Het afbreken van het pigment in hout noemen we vergrijzen. Dit proces gaat op voor iedere houtsoort. De enige manier om dit te vertragen is hout te behandelen met lak, beits of olie met een UV-filter. Vergrijzing doet niets af aan de duurzaamheid.

 

Boorgaatjes / Pinholes

Iedere boom heeft voedzame sapstromen waardoor de boom voedingsstoffen door de stam omhoog brengt. Kleine insecten kunnen deze sapstroom binnendringen op zoek naar voedsel. Als de boom gekapt is, valt de sapstroom stil en overleven de kleine insecten beslist niet. Daarmee verminderen deze boorgaatjes de duurzaamheid niet. Boorgaatjes kunnen altijd ontstaan in hout en doen niets af aan de duurzaamheid van het hout. Boorgaatjes mogen dan ook voorkomen in hout. Houd je hier dus rekening mee!

 

Kernhout / Spinthout

Een houten stam bestaat uit kernhout en spinthout. Kernhout is het centrale deel van de stam. Spinthout is de laag die rondom dit centrale deel. Veelal heeft deze spintlaag een lichtere kleur dan het kernhout en is daarom goed te herkennen. Het is goed om te weten dat spinthout van nature minder duurzaam is dan het kernhout. Echter, bij de hardere tropische hardhoutsoorten is dit niet het geval.

 

Bloeden

De meeste houtsoorten hebben inhoudsstoffen die kunnen uitvloeien. Vooral als de inhoudsstoffen donker van kleur zijn kan dit hinderlijk zijn. Let op: dit is een natuurlijke eigenschap van het hout waar je als houtverwerker rekening mee dient te houden. Deze inhoudsstoffen kunnen bij het uitvloeien vlekken vormen op onderliggende delen. Ook kunnen de inhoudsstoffen zich vermengen met het verfsysteem.

 

Geïmpregneerd / Verduurzaamd hout

Om hout duurzamer te maken dan het van zichzelf is, kan het geïmpregneerd worden. Ons hout is voornamelijk onder vacuümdruk verduurzaamd met Celfix. Impregneren onder vacuümdruk is de meest effectieve manier van impregneren. Belangrijk om te melden is dat impregneren altijd samen gaat met veel vocht. Na het impregneren zal het hout op een natuurlijke wijze drogen. Dit droogproces gaat samen met enige scheurvorming aan de kopse kant. Let op: Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte! Ook kan na de impregnantie e.e.a. aan kristallen ontstaan aan het oppervlak van het hout. Dit zijn voornamelijk groene of witgroene vlekken. Deze kun je na het drogen eenvoudig verwijderen met een harde borstel of fijn schuurpapier.

 

Plaatmateriaal

Plaatmateriaal wordt geleverd in standaard handelsafmetingen zoals beschreven in de productinformatie. Plaatmateriaal wordt geleverd in standaard handelsafmetingen zoals beschreven in de productinformatie. Houd er rekening mee dat er altijd een tolerantie van 2% in de maatvoering kan zijn. Deze tolerantie is inherent aan het productieproces. Bovendien kunnen de platen niet exact haaks worden gemaakt in de fabriek, wat resulteert in een afwijking van 0 tot 5 mm. Als je platen exact haaks moeten zijn, zul je ze zelf moeten aanpassen. Houd er rekening mee dat je hierbij ongeveer 5 mm van de plaat verliest.

Er zijn verschillende soorten platen, en elke soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het is raadzaam om jezelf goed te informeren over de gekozen plaatsoort en of deze geschikt is voor je toepassing. Vooral bij het gebruik van betonplex en plaatmateriaal voor buitengebruik is het van essentieel belang om rekening te houden met de juiste ventilatie, afwerking en schroeflengte.

Je vindt de volledige verwerkingsvoorschriften voor plaatmateriaal aan de gevel en betonplex hier. Lees deze voorschriften aandachtig door, omdat ze onverwachte problemen na verkeerde verwerking of afwerking kunnen voorkomen.

 

Montage

Laat je goed voorlichten en volg in ieder geval de onderstaande voorschriften op: Voor een goede bevestiging adviseren wij je om verbindingen te maken met schroeven. Het gebruik van nietjes of spijkers is in elk geval niet geschikt voor Eiken, Douglas, Lariks en Hardhout. Zorg voor voldoende onderliggers of dwarsliggers en gebruik de juiste schroeflengte. Onthoud dat verkeerde verwerking van hout vervelende gevolgen kan hebben. Laat je goed informeren door ons.

 

Vlonderplanken

Toepassing voor vlonderplanken en loopdekdelen: Bij een plankdikte van 25 mm wordt een hart-op-hart afstand van 50 cm van de onderbalken aanbevolen. Voor planken met een dikte van 28 mm wordt een hart-op-hart afstand van 60 cm van de onderbalken aanbevolen.

Schroeflengte: Bij een plankdikte van 15-16 mm wordt een minimale schroeflengte van 30 mm aanbevolen. Voor planken met een dikte van 17-18 mm is dit minimaal 40 mm, voor planken van 19-25 mm minimaal 50 mm, en voor planken van 28-30 mm minimaal 60 mm. Een handige vuistregel is om de schroeflengte twee keer de dikte van de te monteren plank te laten zijn.

 

Montage gevelbekleding

Toepassing van massief hout voor gevelbekleding en wandbekleding: Bij een houten gevelbekleding of wandafwerking is het van belang om een sterke en stabiele achterconstructie te creëren. Zorg er tevens voor dat je de houten gevel goed ventileert. Er moet minimaal 2 cm ruimte aanwezig zijn voor ventilatie aan de achterzijde, onderzijde en bovenzijde van de gemonteerde planken. Je vindt uitgebreide verwerkingsvoorschriften voor gevelbekleding hier. Zorg ervoor dat je deze voorschriften aandachtig doorleest om onaangename verrassingen na verkeerde verwerking of afwerking te voorkomen. De afstand tussen de regels in de achterconstructie is van belang. Zorg ervoor dat deze afstand nooit groter is dan 60 cm hart op hart. Schroeflengte: Voor hardhout, Eiken en Douglas plankhout is het altijd aan te raden om voor te boren, zelfs als je zelfborende schroeven gebruikt. Voorboren vermindert de spanning die ontstaat door de schroef, waardoor het risico op scheurvorming aanzienlijk kleiner wordt.

 

Levering

Wij bezorgen je bestelling graag bij je thuis. Houd er rekening mee dat onze vrachtauto's 18 meter lang zijn. Onze vrachtauto's zijn voorzien van een kooiaap (meeneemheftruck) waarmee het materiaal wordt gelost. De weg moet breed genoeg zijn om de vrachtauto vanaf de zijkant te kunnen lossen met de kooiaap. Onze chauffeurs zullen geen materiaal met de hand verplaatsen, omdat dit in strijd is met de ARBO-richtlijnen. Je bestelling wordt dus niet naar binnen gebracht of in de tuin gelegd. Als op de dag van levering blijkt dat we niet bij het opgegeven adres kunnen komen, zal de chauffeur je bestelling lossen op een plek waar hij redelijkerwijs kan komen. Twijfel je of we bij jou kunnen komen? Neem dan even contact met ons op! Let op: We adviseren je om je werkzaamheden en eventuele planning in te stellen op het moment dat je het hout hebt ontvangen of gecontroleerd.

 

Afhalen

Afhalen is mogelijk. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar onze transportpagina, waar we alles voor je op een rijtje hebben gezet met betrekking tot het afhalen van goederen.

 

Reclamaties: We adviseren je om je bestelling direct na levering goed te controleren op aantallen en lengten. Als je tijdens de verwerking onregelmatigheden tegenkomt, stop dan met de verwerking en dien zo spoedig mogelijk een klacht bij ons in. We kunnen alleen ongebruikte/onverwerkte goederen retour nemen of omruilen.