Alle houtinformatie op een rijtje

“Hout”: waar dient u rekening mee te houden?


Hout is een product wat is gemaakt door moedernatuur. Hout heeft karakter, is warm van kleur en is makkelijk te bewerken. Maar hout heeft ook eigenschappen waar u heel goed rekening mee moet houden bij het bestelproces en bij de verwerking. 
Iedere houtsoort heeft haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid enzovoorts. Er zijn vele soorten hout en iedere houtsoort heeft haar eigen specifieke eigenschappen. Laat u zich daarom goed informeren of de gekozen houtsoort en uitvoering bij uw toepassing aansluit.

Wanneer het hout niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze gemonteerd wordt, kan het vervormen of gaan scheuren. Hout zal temperatuur- en vochtigheidsafhankelijk krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg.

Hout opslag:

Als u onze bestelling heeft ontvangen wordt in vele gevallen niet meteen begonnen met de montage. 
In de praktijk zal hout bijna altijd enkele dagen worden opgeslagen voordat e.e.a. verwerkt wordt. 
Daarnaast zal bij de meeste bestellingen het hout niet binnen 1 a 2 dagen volledig verwerkt zijn. 

Het is dan ook van belang dat u het hout tijdelijk goed opslaat.
Let op: Helaas gaat dit vaak fout met als gevolg schimmel, kromtrekken, scheuren enz. 
Het is goed om te beseffen, dat op de juiste wijze verwerkt hout, stabiel blijft.
Maar als hout op de verkeerde wijze wordt opgeslagen kan het flink fout gaan. 

De meest gemaakte fout bij opslag van hout:
De meest gemaakte fout is opslag onder een (bouw)zeil
Ons dringende advies is om dit niet te doen. Hout kan op deze wijze niet ventileren


Het hout dient op de volgende wijze opgeslagen te worden :

- Droog en geventileerd;
- Niet in de directe brandende zon;
- Horizontaal en vlak, liggend op voldoende oplegpunten (onderligbalkjes);
- Beslist niet direct op een vlakke vloer, dit werkt kromtrekken enorm in de hand;
- Niet in sterk verwarmde ruimtes zoals woonkamers;
- Hout voor binnentoepassingen kan binnen (droog en geventileerd) worden opgeslagen;
- Hout voor buitentoepassingen kan buiten opgeslagen worden, mits afgebonden met spanbanden.

Wanneer het hout in de zon en/of op een vlakke vloer wordt opgeslagen zonder voldoende ventilatie is de kans heel groot dat het hout gaat kromtrekken. Dit kan het verwerken van het hout bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken.

Heeft u twijfels of vragen over de opslag van het hout, neem dan contact met ons op!

Om u zo goed mogelijk te informeren over wat u van hout kunt verwachten en waar u rekening mee dient te houden bij
het aankopen van hout, hebben wij de volgende informatie voor u uiteen gezet:


Massief lengtehout
Het is goed om te beseffen dat hout groeit en een interne ronde structuur heeft (de groeiringen). Hier worden in de zagerij voornamelijk rechthoekige of vierkante latten, regels, planken en balken van gemaakt. Door veranderende luchtvochtigheid en temperatuur rondom het hout zal hout gaan werken/vervormen. Verandering in luchtvochtigheid gebeurt al door regen, verandering van het weer of de overgang van dag naar nacht. Het is goed om te beseffen dat het werken van hout een continu proces is.


Maatvastheid
Het krimpen en uitzetten van hout is een natuurlijk en continu proces. Het is daarom belangrijk te weten wat de afwijking kan zijn in de maatvoering van hout.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Lengtemaat, maximaal toegestaan verschil 2%. Let op: vaak langer, maar soms korter!
    Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte!
  • Breedtemaat, maximaal toegestaan verschil 5% Zowel breder als smaller.
  • Diktemaat, maximaal toegestaan verschil 5%.


Ruw hout
Ruw hout is, in het land van herkomst, vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product maatafwijkingen en kromming voorkomen.

Wanneer maatvastheid en rechtheid (voor zover mogelijk) gewenst is adviseren wij u zo mogelijk een geschaafd product aan te schaffen
Bij de aankoop van ruw hout dient u met het volgende rekening te houden:

  • Gedeeltelijk vergrijzing van het hout door het zonlicht;
  • Maatafwijkingen tot ca. 10 à 15% op de kopmaat zijn mogelijk;
  • Kromming;
  • Scheurvorming (ontstaan door drogen, ook aan de kopse kanten);
  • Scherpe kanten, welke mogelijk splinteren c.q. afbreken;
  • Mogelijk geverfde markeringstekens op het hout;
  • Oxidevlekken;
  • Watervlekken.


Krimpen, uitzetten, kromtrekken, scheurvorming
Houten stammen groeien in een cilindrische vorm. Hierdoor is de kopse structuur van een plank, regel of een balk rond van vorm (de groeiringen). Door veranderende luchtvochtigheid en temperatuur zal hout krimpen en uitzetten. Door de intern ronde structuur zal hout altijd in meer of minder mate kromtrekken. Houdt u hier alstublieft rekening mee bij het bestelproces. Bestel daarom altijd iets meer dan u netto nodig heeft!

Als planken, regels of balken gezaagd zijn, zullen ze gaan drogen omdat de sapstroom in de stam tot stilstand komt. Tijdens dit natuurlijke droogproces ontstaan zeer vaak kopscheuren. Dit is geen slechte kwaliteit, maar een natuurlijk proces van drogen en vervorming.
Let op: Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte!

In het oppervlak van het hout kunnen ook scheurtjes ontstaan. Ook dit is geen slechte kwaliteit, maar een natuurlijkproces van drogen en vervorming.


Kwasten, noesten
Een boom groeit bij de gratie van het hebben van zijtakken en bladeren. Een kwast/noest wordt veroorzaakt door de groei van een zijtak aan een boomstam. Ieder houtsoort heeft dus kwasten/noesten. De grootte en het aantal kwasten kan per houtsoort verschillen. Er bestaan dus geen houtsoorten zonder knoesten/kwasten.

Hars
Iedere houtsoort maakt in meer of mindere mate hars aan. Hars wordt aangemaakt ter bescherming tegen virussen, infecties en beschadigingen. De hoeveelheid hars kan per houtsoort verschillen. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout. Hars kan verwijderd worden door het te laten uitdrogen waarna het eenvoudig met en scherp voorwerp kan worden verwijderd. Harsvlekken kunt u verwijderen met terpentine.

Vergrijzen
In de celwand van hout zit het pigment opgesloten. Om deze reden heeft hout karakter en een warme / authentieke kleur. Dit pigment wordt afgebroken door het UV in ons zonlicht. Het afbreken van het pigment in hout noemen we vergrijzen. Dit proces gaat op voor iedere houtsoort. De enige manier om dit te vertragen is hout te behandelen met lak, beits of olie met een UV filter. Vergrijzing doet niets af aan de duurzaamheid.

Boorgaatjes / Pinholes
Iedere boom heeft voedzame sapstromen waardoor de boom voedingsstoffen door de stam omhoog brengt. Kleine insecten kunnen deze sapstroom binnendringen op zoek naar voedsel. Als de boom gekapt is, valt de sapstroom stil en overleven de kleine insecten beslist niet. Daarmee verminderen deze boorgaatjes de duurzaamheid niet. Boorgaatjes kunnen altijd ontstaan in hout en doen niets af aan de duurzaamheid van het hout. Boorgaatjes mogen dan ook voorkomen in hout. Houdt u hier dus rekening mee!

Kernhout / Spinthout
Een houten stam bestaat uit kernhout en spinthout. Kernhout is het centrale deel van de stam. Spinthout is de laag die rondom dit centrale deel. Veelal heeft deze spintlaag een lichtere kleur dan het kernhout en is daarom goed te herkennen. Het is goed om te weten dat Spinthout van nature minder duurzaam is dat het kernhout. Echter, bij de hardere tropische hardhoutsoorten is dit niet het geval. 

Bloeden
De meeste houtsoorten hebben inhoudsstoffen die kunnen uitvloeien. Vooral als de inhoud stoffen donker van kleur zijn kan dit hinderlijk zijn. Let op: dit is een natuurlijke eigenschap van het hout waar u als houtverwerker rekening mee dient te houden. Deze inhoudsstoffen kunnen bij het uitvloeien vlekken vormen op onderliggende delen. Ook kunnen de inhoudsstoffen zich vermengen met het verfsysteem.

Geïmpregneerd / Verduurzaamd hout
Om hout duurzamer te maken dan het van zichzelf is, kan het geïmpregneerd worden. Ons hout is voornamelijk onder vacuümdruk verduurzaamd met Celfix. Impregneren onder vacuümdruk is de meest effectieve manier van impregneren. Belangrijk om te melden is dat impregneren altijd samen gaat met veel vocht. Na het impregneren zal het hout op een natuurlijke wijze drogen. Dit droogproces gaat samen met enige scheurvorming aan de kopse kant.
Let op: Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte!

Ook kan na de impregnantie e.e.a. aan kristallen ontstaan aan het oppervlak van het hout. Dit zijn voornamelijk groene of wit groene vlekken. Deze kunt u na het drogen eenvoudig verwijderen met een harde borstel of fijn schuurpapier.



Plaatmateriaal

Plaatmateriaal wordt in standaard handelsafmetingen geleverd zoals omschreven bij de productinformatie.
Let op: in de maatvoering mag altijd een tolerantie in zitten van 2%. 
Het productieproces zorg er voor dat er enige tolerantie in de plaat zit. Tevens kunnen de platen niet exact haaks gemaakt worden. Vanuit de fabriek zit hier altijd een afwijking in van 0 tot 5mm. Als de platen exact haaks dienen te zijn dan zult u deze zelf moeten aanzagen. Let op: Hiermee verliest u rondom 5mm van de plaat.
Als u een plaat met mes een groef wilt bestellen, zoals bij underlayment of OSB, kan de werkende maat per fabrikant verschillen. 
Wij adviseren u met klem, de onderconstructie dan ook te maken nadat u de platen heeft ontvangen. 
Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij een afwijkende werkende maat.

Er zijn vele soorten platen en iedere plaatsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Laat u zich daarom goed informeren of de gekozen plaatsoort bij uw toepassing aansluit. Bij het verwerken van betonplex en plaatmateriaal voor buiten is het heel belangrijk dat u de juiste ventilatie, afwerking en schroeflengte in acht neemt.
De complete verwerkingsvoorschriften voor plaatmateriaal aan de gevel en betonplex vindt u hier.
Lees de verwerkingsvoorschriften aandachtig door. Dit voorkomt onverwachte tegenvallers na verkeerder verwerking of afwerking.



Montage, Let op:

Laat u zich goed voorlichten en volg tenminste de onderstaande voorschriften op:
Om een goede bevestiging te maken adviseren wij om uw verbindingen met schroeven te maken.
Bevestiging met nieten of nagels is in ieder geval bij Eiken, Douglas, Lariks en Hardhout niet geschikt.
Zorg voor voldoende onderliggers of dwarsliggers en de juiste schroeflengte.

Let op: verkeerde verwerking van hout kan vervelende consequenties hebben!
Laat u goed informeren door ons.


Montage Vlonderplanken

Toepassing voor vlonderplanken en loopdekdelen
Bij 25mm plankdikte 50cm hart op hart afstand
van de onderbalken
Bij 28mm plankdikte 60cm hart op hart afstand van de onderbalken

Schroeflengte:
Bij 15-16mm plankdikte minimaal 30mm schroeflengte
Bij 17-18mm plankdikte minimaal 40mm schroeflengte
Bij 19-25mm plankdikte minimaal 50mm schroeflengte
Bij 28-30mm plankdikte minimaal 60mm schroeflengte
(Stelregel: 2x de dikte van de te monteren plank is de lengte
van de schroef)

Montage Gevelbekleding

Toepassing van massief hout voor gevelbekleding en wandbekleding
Bij een houten gevelbekleding of wandafwerking is het belangrijk dat u een sterke en stabiele achterconstructie maakt.
Tevens is het heel belangrijk dat u een houten gevel laat ventileren. 
Zowel aan de achterzijde, onderzijde en bovenkant van de gemonteerde planken dient er minimaal 2cm ruimte aanwezig te zijn voor ventilatie

Voor uitgebreide verwerkingsvoorschriften van gevelbekleding
https://www.houthandelonline.nl/assets/pdf/verwerking/Houtwijzer_gevelbekleding_massief_hout.pdf

De afstand van de regels in de achtercontructie is belangrijk.
Zorgt u ervoor dat de afstand van uw achterconstructie nooit groter is dan 60cm hart op hart.
 

Schroeflengte:
Bij 15-16mm plankdikte minimaal 30mm schroeflengte
Bij 17-18mm plankdikte minimaal 40mm schroeflengte
Bij 19-25mm plankdikte minimaal 50mm schroeflengte
Bij 28-30mm plankdikte minimaal 60mm schroeflengte
(Stelregel: 2x de dikte van de te monteren plank is de lengte
van de schroef)

 

Voorboren
Hardhout, Eiken en Douglas plankhout dient u altijd voor te boren, ook als u zelf borende schroeven gebruikt. Als
u voorboort, vermindert u de spanning die ontstaat door de schroef. Daarmee verkleint u de kans op scheurvorming 
achteraf.



Levering:

Wij bezorgen uw bestelling graag bij u thuis.
Let op: wij rijden met grote vrachtauto’s van 18 meter.
Onze auto's zijn voorzien van een kooiaap (meeneem heftruck) waar het materiaal mee gelost wordt.
De weg dient dan ook breed genoeg zijn om de auto vanaf de zijkant te kunnen lossen met de kooiaap.
Chauffeurs zullen geen materiaal met de hand verplaatsen. De ARBO-richtlijnen staan dit niet toe.
Uw bestelling wordt dus niet naar binnen gebracht of in de tuin gelegd.
Als op de dag van levering blijkt dat wij niet bij het opgegeven adres kunnen komen,
zal de chauffeur uw bestelling lossen op een plek alwaar hij redelijkerwijs kan komen. 
Twijfelt u of wij bij u kunnen komen? Neem dan even contact met ons op!

Let op: Wij adviseren uw werkzaamheden en mogelijk mensen in te plannen op het moment
             dat u het hout heeft ontvangen, dan wel gecontroleerd.


Afhalen is mogelijk.
Sinds zaterdag 14 mei is het mogelijk om op zaterdag tussen 09:00 uur en 12:00 uur uw bestelling af te halen bij ons expeditiecentrum in Wieringerwerf of onze extra afhaallocatie in Nuenen. Wanneer u op dinsdag voor 12:00 uur besteld, kunt u uw bestelling diezelfde week op zaterdag afhalen. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar onze transportpagina waar we alles voor u op een rijtje hebben gezet met betrekking tot het afhalen van goederen.

Reclamaties:

We adviseren uw bestelling direct na levering goed te controleren op aantallen en lengten.
Mocht u tijdens de verwerking onregelmatigheden tegenkomen, stop dan met de verwerking en reclameert ons zo spoedig mogelijk.
Wij kunnen alleen ongebruikte/onverwerkte goederen retour nemen of omruilen.

Andere producten: 

Veilig online betalen:
  • iDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • Mister Cash
  • Overboeking
Over retourneren Over bestellen
Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur zaterdag: 8.00 - 12.00 uur