OSB

OSB

5 artikel(en)

OSB 9 mm 244x122cm Rechte kant
3,53 per m2 (incl. BTW)
10,53 per stuk
Aantal:
-
+
Meer informatie
OSB 12 mm 244x61cm Rondom mes en Groef
5,23 per m2 (incl. BTW)
7,78 per stuk
Aantal:
-
+
Meer informatie
OSB 18mm 244x122cm Mes en Groef aan 2 lange zijden
6,40 per m2 (incl. BTW)
19,06 per stuk
Aantal:
-
+
Meer informatie
OSB 18mm 244x61cm Mes en Groef aan 4 zijden
6,40 per m2 (incl. BTW)
9,53 per stuk
Aantal:
-
+
Meer informatie
Bijpassende producten


Bel voor advies

ma t/m vr: 9.00 - 12.00 en 14:00 - 16:00 uur

Hoe een OSB-plaat wordt gemaakt

OSB staat voor Oriented Strand Board en is plaatmateriaal dat is opgebouwd uit verschillende lagen houtschilfers, die zijn verbonden met een bindmiddel. De houtschilfers zijn vooraf geselecteerd op vorm en dikte. Bij de totstandkoming van de buitenste lagen van de OSB-plaat worden de snippers evenwijdig aan de plaatlengte gericht. Bij de binnenste laag zijn de snippers willekeurig gestrooid of dwars gericht op de lengterichting van de plaat. OSB platen zijn watervast verlijmd. Naast toepassing in wand-, vloer- en dakconstructies wordt het plaatmateriaal ook veel gebruikt in houtskeletbouw. De constructieplaten zijn hier erg geschikt voor. Ze zijn sterk, licht en ook nog eens duurzaam. OSB-platen zijn leverbaar in verschillende kwaliteiten. Voor voordelige OSB-platen bent u bij Houthandelonline aan het juiste adres.

Verschillende soorten in OSB

Er zijn verschillende soorten OSB-platen te verkrijgen. OSB kunnen we onderverdelen in vier klassen, te weten:
  • OSB/1: toepassing in droge omstandigheden (niet-constructief), bijvoorbeeld meubelen
  • OSB/2: geschikt voor dragende constructies in droge omstandigheden, zoals vloeren en scheidingswanden
  • OSB/3: geschikt voor dragende constructies in vochtige omstandigheden
  • OSB/4: geschikt voor zware last dragende constructies in een vochtig klimaat
Houthandelonline levert OSB constructieplaten met verlijmingsklasse 2 of 3. In beide klassen verkopen wij OSB-platen met een rechte kant en OSB-platen met een mes en groef zijde. Het plaatmateriaal is verkrijgbaar per stuk of in grote pakketten. De OSB-platen met verlijmingsklasse 3 kunnen worden gebruikt onder beperkt vochtige omstandigheden, zoals wanden en dakbeschot.

OSB versus multiplex

Mocht u twijfelen tussen een OSB-plaat of een multiplex plaat? Ten opzichte van multiplex heeft OSB een aantal voordelen. Een OSB plaat is goedkoper. Dat komt omdat de fabricage van multiplex twee keer zoveel energie kost als die van OSB. Hoe hoger het rendement van het produceren van het plaatmateriaal, hoe meer plaat uit een bepaalde hoeveelheid hout gefabriceerd kan worden. Waar voorheen multiplex werd gebruikt als ondervloer, wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van Oriented Strand Board. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Over het algemeen kiest men sneller voor OSB, vanwege het hoge energieverbruik en daarmee de hoeveelheid uitstoot in de lucht. Ook is OSB volledig recyclebaar.

OSB-platen in een pakket

Heeft u veel OSB-platen nodig? Of heeft u een bouwbedrijf? Dan bestelt u bij ons ook OSB in een pakket. U kunt bij ons een pakket van OSB-platen met rechte kanten of met mes en groef zijden bestellen. De hoeveelheid platen per pakket wisselt. Daarnaast kunt u nog kiezen voor welke kwaliteit u gaat. Wordt het verlijmingsklasse 2 of wilt u verlijmingsklasse 3? De platen uit de tweede klasse kunnen zowel een dikte hebben van 11 of 18 mm, waarbij de plaat van 11 mm de standaardafmeting van 244 x 122 cm heeft. De plaat van 18 mm heeft naast de standaard maat ook een halve plaat beschikbaar in de afmeting 244 x 64 cm. Mes en groef platen met de derde kwaliteitsklasse zijn 18 mm dik en hebben de standaardafmeting voor OSB platen.