Navigation

Schutting van Zweeds rabat

Een schutting plaatsen zorgt niet alleen voor een mooie afwerking van uw tuin, maar geeft u ook de gewenste privacy. Door een schutting te installeren die harmonieert met uw huis en tuin, maakt u het totaalplaatje compleet. Er bestaan diverse mogelijkheden voor het plaatsen van een schutting. U kunt kant-en-klare schuttingdelen aanschaffen of zelf een schutting maken. Het is zelfs mogelijk om een lat-op-latschutting of een Zweeds rabatschutting te creëren. Wanneer u van plan bent om zelf een Zweeds rabatschutting te bouwen, bent u hier aan het juiste adres! Op deze pagina zullen we stap voor stap uitleggen hoe u dit type schutting kunt realiseren.

 

 

Stap 1: Plaatsen van de palen

Een robuuste schutting heeft natuurlijk een sterke basis nodig, en deze basis wordt gevormd door de palen. Deze palen kunnen bestaan uit hardhout of geïmpregneerd tuinhout. Wat heeft u nodig om de palen te plaatsen:

 

Voordat u de palen kunt plaatsen, is het van belang om te bepalen waar deze precies moeten komen. U kunt dit doen door de locatie van de schutting uit te zetten met draadpennen en touw. Wanneer u de exacte plek voor de eerste paal heeft bepaald, kunt u aan de slag met het graven van een gat met behulp van de grondboor. Houd er bij het graven van de gaten rekening mee dat deze diep genoeg moeten zijn om de schutting voldoende stabiliteit te geven. Als richtlijn geldt dat ongeveer 1/3 van de paal onder de grond moet zitten, terwijl 2/3 boven de grond uitsteken.

 

Zodra de gaten zijn uitgegraven, kunt u de eerste paal plaatsen en ervoor zorgen dat deze waterpas staat. Vervolgens kunt u het gat volstorten met snelbeton. Nu is het tijd om de afstand tussen de overige palen te bepalen. Meestal is de tussenruimte tussen de palen ongeveer 120 cm om de stevigheid te waarborgen. Nadat u heeft vastgesteld waar de overige palen moeten komen, herhaalt u de eerder genoemde stappen voor elke paal.

 

Hardhouten onderplanken

Stap 2: Hardhouten onderplanken

Het aanbrengen van onderplanken is van groot belang om de schutting te behouden. Deze planken worden namelijk onderaan de palen bevestigd, net boven het maaiveld. Hierdoor kan vocht niet in het Zweeds rabat trekken. U heeft hiervoor enkel hardhouten onderplanken en schroeven nodig om ze te bevestigen. Deze planken kunnen op twee verschillende manieren worden bevestigd. U kunt ze van paal tot paal plaatsen of ervoor kiezen om de planken voorbij de palen te laten doorlopen en ze later te verbinden. Als u ervoor kiest om de planken door te laten lopen, moeten ze aan elkaar worden gekoppeld met behulp van een kleine paal aan de achterzijde om steun en verbinding te bieden.

 

Stap 3: Zweeds Rabat plaatsen

Zweeds Rabat Plaatsen

Met de basis voor de schutting klaar, kunt u nu het Zweeds rabat op maat zagen en aan de palen bevestigen. Bij het bevestigen is het van belang dat de schroeven ongeveer 1/3 vanaf de boven- en onderkant van de planken worden geplaatst. De juiste plaatsing van de schroeven minimaliseert het uitzetten van het rabat na installatie en zorgt ervoor dat de planken voldoende stevigheid hebben. Om het bevestigen van de planken eenvoudiger te maken, geven we u graag een tip! Plaats de plank op de gewen ste plek en bevestig deze aan de palen met lijmklemmen. Op die manier heeft u beide handen vrij en kunt u de plank gemakkelijk vastzetten zonder dat deze verschuift.Wat heeft u hiervoor nodig?

 

Stap 4: Afwerking

Na het bevestigen van alle rabatdelen is het tijd om de schutting af te werken. Dit doet u door de toppen van de palen af te zagen en de zaagsnede af te werken met beits. Na de afwerking is uw Zweeds rabatschutting gereed en vormt deze een harmonieus geheel met uw tuin. Wat heeft u hiervoor nodig?

  • Een zaag
  • Beits in een bijpassende kleur voor uw schutting

 

Nu kunt u in alle rust doorgaan met uw volgende project! Meer lezen over schuttingen?