Navigation

Schutting plaatsen met overhangend rabat

 

Schuttingen en erfafscheidingen zijn er in verschillende soorten en maten, gemaakt van diverse materialen. Hecht je veel waarde aan privacy en wil je een nieuwe schutting plaatsen? In dat geval ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je een schutting kunt plaatsen met overhangend rabat.

 

Wat heb je nodig:

 

Stap 1: Palen plaatsen

Voor een stevige schutting is het van belang dat de palen op de juiste breedte en hoogte staan. In de video houden we een breedte aan van 180 cm. Woon je op een plaats waar veel wind staat? In dat geval is het verstandig om de palen dichter bij elkaar te plaatsen zodat de schutting voldoende ondersteuning heeft.

 

Als eerste moet er een gat gemaakt waar de tuinpalen in geplaatst kunnen worden. Om dit zo makkelijk mogelijk uit te voeren, kun je het gat eerst voorboren met een grondboor en vervolgens verder uitgraven met een schep. Daarna kan de schuttingpaal worden geplaatst en vastgezet. Zorg er hierbij voor dat minstens 1/3 van de paal in de grond zit.

 

Stap 2: Rabat op maat maken

Zodra de palen op de juiste breedte en hoogte geplaatst zijn, is het tijd om de rabatdelen op de juiste maat te zagen. Om te voorkomen dat de planken te kort zijn, raden wij altijd aan om extra lengte te bestellen. Zo kun je eventuele kopscheuren verwijderen en de planken haaks afzagen wanneer dit niet het geval is. Na het meten van de juiste breedte, kunnen de planken afgetekend en afgezaagd worden. Om er zeker van te zijn dat de planken haaks afgetekend worden, kun je een winkelhaak gebruiken. Heb je geen winkelhaak bij de hand? Dan kun je ook het handvat van de zaag tegen de rand van de plank leggen met het zaagblad over de plank heen. Ook dan weet je zeker dat het rabat in een hoek van 90 graden afgetekend wordt.

 

Eerste rabatdeel bevestigen

Stap 3: Eerste rabatdeel bevestigen

Als je alle rabatdelen op maat heeft gezaagd, kun je het eerste deel aan de tuinpalen gaan bevestigen. Hierbij is het belangrijk om uit te rekenen op welke hoogte je moet beginnen. Het aantal planken x de werkende breedte geeft de totale hoogte van de planken. Als je deze afmeting van de hoogte van de palen aftrekt, weet je op welke hoogte de eerste plank bevestigd moet worden.

 

Voorbeeld: in onze video gebruiken wij palen van 2 meter boven de grond en 15 tuinplanken met een werkende maat van 18x130mm. In dat geval ontstaat deze berekening:

 

Om te zorgen dat je met de eerste plank waterpas begint, kun je de hoogte die de bovengenoemde berekening als uitslag heeft gegeven afmeten op de tuinpalen. Meet hierbij vanaf de grond en zet een streepje op de juiste hoogte. Door een schroef in de paal te schroeven op de plek van het streepje, kun je eenvoudig de eerste plank daarop laten steunen en vervolgens vastschroeven. Uiteraard is het van belang om te controleren of de plank daadwerkelijk waterpas is.

 

Stap 4: Schutting maken

Schutting maken

Nadat de eerste plank geplaatst is, kunnen de rest van de planken eenvoudig in elkaar geschoven worden om de schutting te vormen. Bij het plaatsen van de rabatdelen is een stevige montage erg belangrijk. Voor een stevige montage adviseren wij om iedere plank aan beide uiteinden met twee schroeven vast te zetten, een op ¼ vanaf de onderzijde en een op ¼ vanaf de bovenzijde. Voor de bevestiging kunnen het beste RVS schroeven gebruikt worden. Wij gebruiken 5x50mm RVS schroeven met een snijpunt, deze schroeven zorgen ervoor dat het niet nodig is om voor te boren.

 

Tijdens het maken van de schutting is het belangrijk om regelmatig te controleren of de planken nog steeds waterpas staan. Wanneer alle planken bevestigd zijn, is het eerste deel van de schutting klaar. Wij wensen je veel succes met de rest van de schutting en eventuele andere bouwwerken!

 

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies?

Onze experts staan zowel telefonisch op 0226-744226 als per mail via [email protected] klaar om al je vragen te beantwoorden.

 

Lees meer over schuttingen