Navigation

Hardboard platen

 

Hardboard: lakboard van zware kwaliteit

Hardboard is een veelgebruikt plaatmateriaal dat vaak wordt toegepast als rugbekleding van kledingkasten en als voordelige bedbodem of wandpaneel. Het kan worden omschreven als een harde vezelplaat, vervaardigd uit geperste houtvezels. Het kenmerkende van ons hardboard in het assortiment is de gladde voorzijde en de ruwe achterzijde. Dit is een zwaar plaatmateriaal en staat bekend als lakboard of pastelboard vanwege de matte, watergedragen witte afwerking die in de fabriek wordt aangebracht. Deze afwerking maakt het tevens een uitstekende keuze voor afwerkingen.

De eigenschappen van zachtboard

Zachtboard is daarentegen een zachte vezelplaat die wordt geproduceerd door houtvezels middelzwaar samen te persen. De vezels worden bij elkaar gehouden door een natuurlijke bindstof, zonder extra lijm toe te voegen zoals bij hardboard. Zachtboard heeft geluidsisolerende eigenschappen vanwege de poreuze structuur. Het is echter gevoelig voor vocht, maar dit kan worden verholpen door de plaat vochtwerend te maken, waardoor het ook brandveilig wordt.

Ons assortiment hardboard en zachtboard

We leveren deze platen in standaard handelsmaten. Als je hardboard of zachtboard nodig hebt voor een specifieke klus, bieden we de volgende producten aan:

  • Pastelboard wit
  • Zachtboard combinatie vloerplaat
  • Zachtboard Treezacht 10 mm platen (verkocht per 10 stuks)
  • Zachtboard Treezacht 12,5 mm platen (verkocht per 8 stuks)

Houthandelonline is ook de webshop voor grootverpakkingen. Bij elk product wordt de prijs per strekkende meter (m1) duidelijk weergegeven. We kunnen ons plaatmateriaal tegen scherpe prijzen leveren omdat we rechtstreeks vanuit de fabriek bij jou bezorgen.

Toepassing en verwerking

Hardboardplaten zijn gemakkelijk te bewerken met standaard machines. Spijkeren, schroeven, nieten, lijmen en zagen met een fijne tand gaat zonder problemen. Dit plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de houtskeletbouw als ondervloer, voor het afdichten van ruimtes en als bekledingsmateriaal. De lakboardplaat heeft standaardafmetingen van 244x122 cm, een kopdikte van 3,2 mm en is interieur verlijmd. Zachtboard is eveneens gemakkelijk te bewerken en staat bekend om zijn lage dichtheid en geluidsisolerende eigenschappen. Het is ideaal als ondervloer. Je kunt kiezen uit een vloerplaatcombinatie of Treezacht-platen.

Zachtboard treezacht-platen

Als je op zoek bent naar platen met isolerende eigenschappen of platen voor het restaureren van oude plafonds, dan zijn onze Treezacht-platen ideaal. Dit plaatmateriaal is echter niet bestand tegen vocht, dus houd hier rekening mee. Deze platen zijn ook geschikt als verpakkingsmateriaal, voor het afwerken van plafonds en scheidingswanden, en als ondergrond voor stucwerk.

Productie van beide plaatmaterialen

Hardboard en zachtboard worden zowel nat als droog geproduceerd. Houtvezels worden onder hoge druk en temperatuur geperst tot een plaat. Bij natte productie blijft een afdruk van het persgaas zichtbaar op de hardboardplaat door de harde druk. Droge productie resulteert in gladde platen aan beide zijden. Bij de droge productie van zachtboard wordt lijm gebruikt. Platen die op deze manier worden vervaardigd hebben een lagere dichtheid en zijn geschikt als isolatieplaat.

Combinatieplaat

De hardboard/zachtboard combinatie vloerplaten zijn ideaal als ondergrond voor vloeren. Dit zijn universele, zachte vloerplaten met harde toplagen aan beide zijden. Je kunt deze platen gebruiken als ondergrond voor een zwevende vloer, wat geluid aanzienlijk vermindert. Ze zijn ook geschikt om oneffenheden in een betonnen ondervloer te egaliseren. We raden aan om de platen los te leggen of te lijmen. De platen zijn 15 mm dik en hebben afmetingen van 240x122 cm. Als je nog vragen hebt over dit product, neem dan gerust contact met ons op via e-mail op [email protected] of bel ons hoofdkantoor in Wieringerwerf.

Dit is Peter Kok, eigenaar en oprichter van HouthadenlOnline. Bel voor persoonlijk advies met onze productspecialisten!

Bel voor persoonlijk advies

0226 744 226

ma t/m vr: 8.00-12.00 en 13.00-16.00 en za: 8.00-11.00 uur

of mail  [email protected]