Navigation

Ringbalken plaatsen

 

Onze staanders zijn geplaatst op de betonpoeren en nu gaan we ringbalken plaatsen zodat er een stevige constructie ontstaat.

 

Gereedschap

 • Winkelhaak
 • Potlood
 • Rolmaat
 • Handcirkelzaag
 • Boormachine
 • Hamer
 • Houtbeitel
 • Spiraalboor 8 mm 23 cm lang met verzinkknop
 • Speedboor 18 mm
 • Houtboor 4 mm
 • Tellerkopschroeven 8x240mm

Materiaal

01 Hoogte en breedte controleren

Betonpoeren Houthandelonline

Controle, voordat je begint met het controleren dat de palen allemaal even hoog zijn. Dat kun je doen met behulp van een rolmaat of met een lange lat op twee liggers en dan een waterpas. Ook kan je gespecialiseerd gereedschap gebruiken zoals een laser. Stel bij waar nodig. We gaan de ringbalken op de hoeken verbinden door middel van een halfhoutverbinding. Meet nauwkeurig de afstand tussen twee staanders.

 

02 Ringbalk op lengte zagen

Stelling van pythagoras

Zaag de eerste ringbalk op de juiste lengte af met behulp van een cirkelzaag.

 

03 Hoekverbinding

Gat graven voor een betonpoer

Hoekverbinding: teken eerst 15 cm af en daarna 6 cm van de inkeping. Zet met een winkelhaak deze maten door naar de zijkant voor gemak.

 

04 Inkepen

Zet de afdeklat vast

Met een handcirkelzaag 6 cm diep om de halve centimeter inzagen. Vervolgens de plakjes met een hamer losslaan en met een beitel ‘schoon’.

 

05 Gaten voorboren

Zet de afdeklat vast

Gaten voorboren voor de tellerkopschroeven. Twee van boven, één van voren. 4 cm van de kanten. 8mm spiraalboor.

 

06 Halverwege de balk

Zet de afdeklat vast

Voor het middenstuk maken we ook een inkeping. Hou wat extra tussenruimte van een paar mm en dan kom je op 15,3 cm. Maak weer een inkeping van 6 centimeter diep.

 

Deze inkeping sla je ook weer los met een hamer en maak je hem mooi glad met een scherpe beitel. Daarna weer voorboren met een 8mm spiraalboor.

 

07: Lange ringbalk plaatsen

Zet de afdeklat vast

Nu kan je de lange ringbalk op de palen monteren en daarop vastschroeven met tellerkopschroeven. Daarna kan je middelste liggers plaatsen die je niet hoeft in te kepen maar wel op maat moeten zagen. Meet de afstand nauwkeurig af en zaag de liggers af.

 

08 Tussenliggers plaatsen

Zet de afdeklat vast

Plaats de tussenliggers (met 2 personen) en schroef deze vast met de tellerkopschroeven. Haal de schoren weg. Nu heeft u een stevige ringbalk gemaakt voor uw constructie!

 

Nieuwsgierig naar onze volgende project?

Ons volgende project wordt het plaatsen van de balklaag en dakbeschot.

 

Zelf een constructie bouwen?

Wil je nu zelf aan de slag gaan? In onze webshop vindt je alles wat je daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke materiualen te kopen voor jouw project? Wil je meer weten over onze producten, verwerkingsvoorschriften of advies? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar.

 

Heb je een mooie constructie gemaakt?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.