Navigation

Stap voor stap een houten constructie bouwen

Welkom op onze uitgebreide gids voor het bouwen van een houten constructie, waarin we je stap voor stap door de verschillende fasen van de constructie leiden, beginnend bij de fundering tot aan het dak. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, deze pagina biedt waardevolle inzichten en technieken voor het succesvol uitvoeren van elk project.

 

 

Betonpoer plaatsen

Ontdek hoe je een solide fundering legt met betonpoeren, die essentieel zijn voor de stabiliteit van je constructie. We behandelen de selectie van materialen, positionering en het correct plaatsen van de betonpoer.

 

Betonpoeren zorgen ervoor dat de houtconstructie boven de grond geplaatst wordt en hierdoor een lange levensduur heeft. Door de poer minimaal 8 cm boven het grondniveau te plaatsen bescherm je de paal tegen opspattend water. Door de ruimte tussen paaldrager en dragende kolom blijft het hout altijd droog en voorkomt houtrot en aantasting van de draagconstructie.

 

 

Betonpoer haaks plaatsen

Leer hoe je betonpoeren haaks en perfect uitgelijnd plaatst, een cruciale stap voor het behouden van de juiste structuur van je bouwwerk.

 

Bij een constructie waarbij de staanders op betonpoeren staan, is het belangrijk dat deze haaks staan ten opzichte van elkaar. Daarmee voorkom je problemen verder in je bouwproces. Hoe je betonpoeren haaks kan plaatsen, laten we hier zien. In dit voorbeeld plaatsen we 4 betonpoeren in een vierkante opstelling. 

 

 

 

Palen op betonpoeren plaatsen

Volg ons stappenplan voor het veilig en nauwkeurig installeren van palen op de betonpoeren, zodat de hele structuur stevig staat.

 

Als de betonpoeren (haaks) geplaatst zijn en het snelbeton voldoende is uitgehard kunnen we nu de palen op de poeren plaatsen. Deze palen worden de kolommen van de draagconstructie.

 

 

Ringbalken plaatsen

Deze video laat zien hoe je ringbalken plaatst die de bovenkant van de palen verbinden en zorgen voor extra stevigheid en ondersteuning voor de muren.

 

Onze staanders zijn geplaatst op de betonpoeren en nu gaan we ringbalken plaatsen zodat er een stevige constructie ontstaat.

 

 

Balklaag en dakbeschot plaatsen

Stap voor stap uitleg over het leggen van de balklaag en het plaatsen van dakbeschot, essentiële onderdelen voor de dakconstructie.

 

Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen draagt tijdens het werken. We hebben de ringbalken geplaatst en nu volgen de stappen om een stevig en duurzaam dak te bouwen.

 

 

 

Dakbedekking plaatsen 

Een gedetailleerde handleiding voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking, van de keuze van materialen tot de afwerking, om je bouwwerk waterdicht en duurzaam te maken.

 

Nu we de balklaag en dakbeschot geplaatst hebben is het tijd om het dak waterdicht te maken met behulp van EPDM. Deze werken we netjes af met daktrimmen.

 

 

 

Hemelwaterafvoer plaatsen 

Leer hoe je effectief hemelwaterafvoer installeert, in dit geval een regenpijp, om water efficiënt af te voeren en lekkages te voorkomen.

 

Nu we de EPDM dakbedekking geplaatst hebben is het tijd om een hemelwaterafvoer te plaatsen. In dit voorbeeld plaatsen we een onderuitloop door de dakbedekking, een S-bocht en een regenpijp met scharnierpijpbeugels. Zorg ervoor dat onder de regenpijp een voorziening is getroffen om het regenwater af te voeren. Dat kan een bestaande afvoerpijp zijn, een drainage-rooster of bijvoorbeeld een regenton.

 

 

 

Wanden plaatsen

 

Onze laatste serie video's gidst je door het proces van het opzetten van wanden, van het kiezen van de juiste materialen tot de uiteindelijke montage.

 

Wij hebben de basis van de constructie gemaakt, het dak is waterdicht en nu is het tijd om te bepalen waar wanden komen te staan. In dit stappenplan leggen we uit hoe je een dubbelzijdige wand maakt met Zweeds rabat aan de buitenkant en wit dakbeschot planken aan de binnenkant.

 

 

 

Niet gevonden wat je zocht? 

Als er vragen zijn, staan wij dagelijks telefonisch en per e-mail voor je klaar.