Navigation

Betonpoer plaatsen

 

Betonpoeren zorgen ervoor dat de houtconstructie boven de grond geplaatst wordt en hierdoor een lange levensduur heeft. Door de poer minimaal 8 cm boven het grondniveau te plaatsen bescherm je de paal tegen opspattend water. Door de ruimte tussen paaldrager en dragende kolom blijft het hout altijd droog en voorkomt houtrot en aantasting van de draagconstructie.

 

Gereedschap

  • Rolmaat
  • Metselkoord
  • Korte en lange waterpas
  • Schep
  • Emmer water

Materiaal

 

01 Productkeus

Betonpoeren Houthandelonline

Het beste kan je betonpoeren kiezen met een maatvoering die gelijk is aan de houten kolom. Kies je voor een paal van 15x15 cm dan past een betonpoer van 15x15 cm daar bij. Daarmee wordt de paal netjes ondersteund en sluit mooi aan op de poer. Als u meer draagkracht nodig heeft kiest u voor een trapezium vormige betonpoer. Houthandelonline.nl heeft diverse maten en kleuren. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een poer die u mooi vindt aansluiten bij uw constructie. Wij hebben rechte betonpoeren met én zonder facetrand in de kleuren antraciet en roestbruin. Daarnaast hebben wij taps lopende en trapezium alternatieven. Onze betonpoeren zijn geschikt voor houten palen van 12x12, 15x15 en 20x20 cm.

 

02 Voorbereiding

Stelling van pythagoras

De eerste stap in het voorbereiden is het te bepalen waar de betonpoeren geplaatst moeten worden. Maak een tekening met de precieze maten en afstanden van de kolommen waar een betonpoer onder komt. Zet deze maten nauwkeurig uit met piketpaaltjes in de grond. Controleer regelmatig of de praktijk klopt met de bouwtekening. Wanneer duidelijk is waar de poeren komen, is het van belang dat de betonpoeren op dezelfde hoogte staan. Dit kan op de volgende manier gecontroleerd worden: Plaats een piketpaaltje in de grond tussen twee betonpoeren in. Gebruik een lange waterpas en druk het piketpaaltje verder in de grond tot deze waterpas staat met de betonpoer. Vervolgens dient de waterpas omgeklapt te worden naar de nieuwe betonpoer. Zo kan gecontroleerd worden of deze waterpas staat. Indien de poer moet zakken kan deze aangestampt worden of dient het gat verder uitgegraven te worden. Ook kan je gebruik maken van een metseldraad en span deze over de eerste betonpoer heen. Trek deze vervolgens evenwijdig door naar de nieuwe poer en controleer de hoogte.

 

03 Gaten graven

Gat graven voor een betonpoer

De tweede stap is het graven van een gat op de plek waar de betonpoer komt. Je kan hiervoor gebruikmaken van een schop. Tijdens dit proces is het belangrijk om de breedte en diepte te controleren. We graven een vierkant gat met aan alle kanten + 5 cm ruimte. In het geval van een beton van 15x15 cm graven we dus een gat van 25x25 cm. Hou er rekening mee dat de betonpoer 8 á 10 cm boven het grondniveau uitkomt om het hout te beschermen tegen water. De betonpoer is 60 cm hoog, dat betekent dat we een gat graven van maximaal 52 cm diep.

 

04 Betonpoer stellen

Fixeer de palen

Het is handig om een laag snelbeton onder in het gat te storten om de betonpoer te stellen. Gebruik hier één derde tot de helft van de zak snelbeton voor. Stel de betonpoer zo goed waterpas mogelijk, want deze vormt de basis van de fundering. Let op: snelbeton droogt snel uit, afhankelijk van de temperatuur en de correcte mengverhouding moet je snel te werk gaan. Na het uitdrogen van het snelbeton is het niet mogelijk om correcties uit te voeren. Tijdens deze stap wordt de betonpoer in het midden van het gat geplaatst. Tip: draai tijdelijk het draadeind met de stelplaat in de betonpoer zodat deze makkelijker te hanteren is bij het plaatsen in het gat. Controleer de correcte hoogte en of de betonpoer goed waterpas staat. Nu wordt er snelbeton rondom de betonpoer gestort voor extra stabiliteit. Hiervoor moeten de aanwijzingen te worden gevolgd die op de verpakking zijn te vinden. Het duurt een kwartier voor sneldrogend beton om uit te harden.

 

05 Aanvullen

Zet de afdeklat vast

Dan is het mogelijk om de rest van het gat op te vullen met aarde. Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen zal je kunnen vaststellen dat de betonpoeren goed stevig zullen staan. In een volgende stappenplan gaan we een betonpoer haaks plaatsen!

 

Zelf een constructie van betonpoeren bouwen?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met betonpoeren? In onze webshop vindt je alles wat je daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke betonpoer te kopen voor jouw project? Wilt u meer weten over onze betonpoeren, snelbeton of het haaks plaatsen en uitzetten van een poerenplan? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar. Wij helpen je hier graag bij!

Heb je een mooi buitenverblijf gemaakt?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.