Navigation

Spaanplaten

 

De samenstelling van spaanplaat

Spaanplaat is opgebouwd uit verschillende houtproducten, waaronder zaagsel, kleine houtspaanders en een bindmiddel zoals kunsthars. Deze componenten worden onder hoge druk en bij verhoogde temperaturen samengeperst om een betaalbaar maar functioneel houten paneel te vormen. De spaanders in spaanplaat kunnen afkomstig zijn van verschillende houtbronnen, waaronder resthout, houtschilfers en soms zelfs stro. Andere soorten plaatmateriaal, zoals OSB-platen, bevatten grovere houtspaanders, terwijl MDF-platen bestaan uit fijnere vezels.

Eigenschappen van spaanplaat

Spaanplaat is een kosteneffectief plaatmateriaal dat geschikt is voor tal van toepassingen, zoals interieurwanden, kastinterieurs en meubelstukken. Het heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Geschiktheid voor binnentoepassingen
 • Gemakkelijk te zagen
 • Een relatief open structuur
 • Goede afwerking met fineer of randafwerkingsband
 • Betaalbaarheid

Houthandelonline's assortiment

Voor spaanplaten in verschillende diktes en een brede selectie van afmetingen kunt u vertrouwen op Houthandelonline. In ons assortiment vindt u Chipex- en Kronogen-spaanplaten, die geschikt zijn voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Wij bieden spaanplaat tegen concurrerende prijzen. Onze prijzen zijn inclusief BTW voor particuliere klanten en exclusief BTW voor zakelijke klanten. Chipex- en Kronogen-spaanplaten zijn niet geschikt voor vochtige omgevingen. Als u spaanplaat nodig heeft die vochtbestendig is, kunt u kiezen voor melaminespaanplaten.

De spaanplaten in ons assortiment bestaan uit drie lagen geperst houtachtig materiaal, waarbij de binnenste laag grote en stevige vezels bevat en de buitenste lagen fijnere vezels voor een gladdere afwerking. Deze platen zijn al geschuurd, waardoor ze gemakkelijk te bewerken zijn. Als u van plan bent om spaanplaat te schilderen of te behangen, is het raadzaam om de wand eerst te bedekken met gipsplaten of de plaat vochtbestendig te maken met fineer of randafwerkingsband.

Spaanplaat voor meubels en kasten

Veel meubels en kasten zijn gemaakt van MDF- en spaanplaten. Vaak wordt geplastificeerde spaanplaat, ook wel bekend als meubelpanelen, gebruikt. Deze panelen bestaan uit een basis van spaanplaat met aan beide zijden een melamine toplaag en een licht gestructureerd oppervlak. De lange randen zijn afgewerkt met een randafwerkingsband, wat zorgt voor stootvastheid en dit type spaanplaat ideaal maakt voor kastinterieurs. Als u spaanplaat wilt monteren, gebruik dan speciale schroeven waarvan het schroefdraad tot aan de kop loopt, deze zijn het meest geschikt. Als u meer informatie wilt over het monteren van spaanplaat, staan onze specialisten voor u klaar.

Verschillende kwaliteiten spaanplaten

Er zijn verschillende kwaliteiten spaanplaten, die gebaseerd zijn op de grootte en de hoeveelheid houtachtige materialen per strekkende meter (m1). De hoeveelheid hout per kubieke meter bepaalt de kwaliteit van de plaat. Kwaliteiten worden meestal ingedeeld in de volgende categorieën:

 • Lichte Kwaliteit:

  250 t/m 400 kilogram hout per strekkende meter (m1).
 • Middelmatige Kwaliteit:

  400 tot 800 kilogram hout per strekkende meter (m1).
 • Zware Kwaliteit:

  800 tot 1000 kilogram hout per strekkende meter (m1).

De spaanplaat die Houthandelonline aanbiedt, voldoet aan de E1-norm en wordt geproduceerd volgens strenge richtlijnen. De E1-norm is verplicht vanwege het aanwezige formaldehydegehalte in de kunstharslijm, wat de uitstoot van schadelijke stoffen minimaliseert.

Bezorging of afhalen van spaanplaat

Als zakelijke klant kunt u eenvoudig spaanplaten en ander plaatmateriaal bestellen bij Houthandelonline, evenals houtproducten zoals Douglas-hout, Vurenhout of Red Cedar. Grote bestellingen worden binnen onze levertijd van 2 tot 7 werkdagen geleverd op het door u opgegeven afleveradres. Als u de bestelling liever zelf wilt ophalen, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Dit is Peter Kok, eigenaar en oprichter van HouthadenlOnline. Bel voor persoonlijk advies met onze productspecialisten!

Bel voor persoonlijk advies

0226 744 226

ma t/m vr: 9.00-12.00 en 13.00-16.00 en za: 8.00-11.00 uur

of mail  [email protected]