Douglas houten BBQ ombouw

 

Kijkt u er ook al naar uit om op heerlijke zomeravonden te genieten van een barbecue met vrienden en/of familie? Op deze pagina leggen wij stapsgewijs uit hoe u een prachtige ombouw voor uw barbecue kunt maken. Het vlees van de barbecue zal dan niet alleen heerlijk smaken, maar met de ombouw ziet het er ook nog eens fantastisch uit!

Een ombouw kan gemaakt worden van
verschillende houtsoorten en in meerdere variaties.
Wij hebben gekozen voor een barbecue ombouw van Douglas hout, met een open ruimte en een deurtje.
 

Wat heeft u nodig:

- 2x Douglas geschaafde 85x85mm palen 300cm
- 2x Douglas geschaafde 85x85mm palen 400cm
- 3x Douglas potdekselplanken 22x200 mm 300cm
- 3x Douglas potdekselplanken 22x200 mm 400cm
- 7x Douglas houten regels geschaafd van 28x45mm of 45x70mm 300cm
- 2x Kruisheng 35x2x400mm mat zwart
- 1x Handgreep 110 mm zwart
- Zwenkwielen (2x met rem en 2x zonder rem)
- 30x Tellerkopschroeven 6x120mm
- 1x RVS Vlonderschroeven 5x60 mm
- 1x RVS schroeven Zwart 4,5x40mm
- 14x Hoekankers 50x50mm
- Handgereedschap en houtlijm
 

Stap 1: Palen inkorten en frames maken

De eerste stap voor het vormen van de basis voor de barbecue ombouw, is het inkorten van de 85x85 Douglas palen. Voor de frames die de basis zullen gaan vormen, zijn de volgende stuks benodigd:
- Zes stukken van 50cm
- Vier stukken van 146cm
- Zes stukken van 61cm

Van bovengenoemde palen worden 2 frames gemaakt. Hierbij worden de 146cm palen gekoppeld aan de 50cm palen, welke bevestigd worden door middel van 6x120mm Tellerkopschroeven. Deze worden voorgeboord met een 16mm speedboor. Vervolgens worden de twee frames in elkaar gezet met de 61 cm palen. Deze worden gemonteerd met de  hoekankers en RVS schroeven. Door het gebruik van de hoekankers, zullen er geen schroefgaten aan de voor- en achterkant van de ombouw zichtbaar zijn waardoor de ombouw er nog strakker uitziet.

Stap 2: De bodem, zwenkwielen en zijwanden monteren


Voor het monteren van de bodem worden drie regels tussen het frame bevestigd. Deze Douglas regels vormen de steunbalken voor de potdekselplanken. Om te zorgen dat de bodem gelijk komt te liggen met de palen die het frame vormen, wordt aangeraden een klosje (van 22mm) te gebruiken om zo de hoogte van de regels te bepalen. Nadat de regels zijn bevestigd, kunnen de potdekselplanken worden ingekort op 129cm (let op: meet dit altijd in het eigen werk goed na!) en worden vastgeschroefd op de regels die zojuist gemonteerd zijn.

Vervolgens wordt het frame gekanteld om de zwenkwielen aan de onderzijde te monteren. Wij gebruiken twee zwenkwielen met rem aan de voorkant van de ombouw en twee zwenkwielen zonder rem aan de achterkant van de ombouw, welke met 5x60mm RVS schroeven bevestigd worden. Vervolgens kan het frame terug gekanteld worden en kunnen de zijwanden gemonteerd worden. Dit gaat op dezelfde manier als de bodem, met behulp van de klos. Hierbij kunnen de potdekselplanken naar eigen keuze horizontaal of verticaal gemonteerd worden. Houd er rekening mee dat de regels in tegengestelde richting geplaatst worden.

Stap 3: Het maken en monteren van het deurtje

Na de wanden, is het tijd om het deurtje te maken en te monteren. Het maken van het deurtje doen we door twee horizontale regels te bevestigen aan de verticale potdekselplanken. Door een schoor aan de achterzijde van de potdekselplanken te bevestigen, wordt het deurtje een stuk steviger en zal hij niet zomaar gaan hangen. Als het deurtje gemaakt is, kan deze gemonteerd worden met behulp van de scharnieren.

Stap 4: Potdekselplanken inkorten en monteren

Nu de ombouw klaar is, is het tijd om het blad te monteren. Hiervoor korten wij eerst de steigerplanken in tot een lengte van 150cm. Hierbij is ervoor gekozen extra lengte te nemen zodat het blad net iets verder uitsteekt dan de ombouw zelf. Voor het monteren gebruiken wij 5x60mm vlonderschroeven. Tip: schroef eerst de twee buitenste planken vast zodat de ruimte ertussenin gelijk verdeeld kan worden over de overige planken.

Stap 5: Barbecue opening uitzagen en plaatsen

Voor het aftekenen van de barbecue opening gebruiken wij een oud trucje: we schroeven een schroef in het hout, binden een touwtje om de schroef en om een potlood en trekken daarmee een cirkel. Voor een extra controle zetten wij op elk kwart van de cirkel een streepje. Vervolgens kan het gat daarna uitgezaagd worden met een decoupeerzaag en afgewerkt worden met een kantenfrees. Let op: zorg ervoor dat het gat een kleinere diameter heeft dan de barbecue. Zo zorgt u ervoor dat de barbecue hoger komt te staan waardoor de warmte van de kolen goed weg kan! Als het gat voor de barbecue klaar is, is het tijd voor de puntjes op de i. Voordat we de barbecue erin kunnen zetten, moeten de stokeindjes bevestigd worden waar de barbecue op steunt. Wij gebruiken deze in combinatie met M6 dopmoertjes en boren deze voor met een 4 millimeter boor. Alleen nog de barbecue erin plaatsen en de ombouw is klaar. Let op: Houd er rekening mee dat u ongeveer 2cm ruimte houdt tussen de barbecue en het blad. Hierdoor wordt het hout niet te warm en blijft het veilig.

Stap 6: Afwerken (optioneel)

Naar eigen keuze kan de barbecue ombouw afgewerkt worden met een olie of beits naar keuze.  Bij ons vindt u een ruim assortiment aan olie en beits.

Resultaat: heeft u een ombouw in elkaar gezet? Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar marketing@houthandelonline.nl.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veilig online betalen:
  • iDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • Mister Cash
  • Overboeking
Over retourneren Over bestellen
Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur zaterdag: 8.00 - 12.00 uur