Navigation

Douglas BBQ ombouw

 

Heb je ook al zin om te genieten van heerlijke zomeravonden met vrienden en familie rond de barbecue? Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je een prachtige ombouw voor je barbecue kunt maken. Niet alleen zal het vlees van de barbecue heerlijk smaken, maar met deze ombouw ziet het er ook fantastisch uit! Een barbecue ombouw kan worden gemaakt van verschillende houtsoorten en in diverse stijlen. Wij hebben ervoor gekozen om een barbecue ombouw te maken van Douglas hout, met een open ruimte en een deurtje.

 

Benodigdheden

 

Stap 1: Palen inkorten en frames maken

 

De eerste stap bij het creëren van de basis van de barbecue ombouw is het inkorten van de 85x85 Douglas palen. Je hebt de volgende lengtes nodig voor de frames:

  • Zes stukken van 50cm
  • Vier stukken van 146cm
  • Zes stukken van 61cm

Gebruik deze palen om 2 frames te maken. Bevestig de 146cm palen aan de 50cm palen met behulp van 6x120mm Tellerkopschroeven, die je voorboort met een 16mm speedboor. Vervolgens monteer je de twee frames met de 61 cm palen, waarbij je hoekankers en RVS schroeven gebruikt. Deze methode zorgt ervoor dat er geen zichtbare schroefgaten aan de voorkant en achterkant van de ombouw zijn, wat het geheel een strak uiterlijk geeft.

 

Stap 2: De bodem, zwenkwielen en zijwanden monteren

 

Voor het monteren van de bodem bevestig je drie regels tussen het frame. Deze Douglas regels dienen als ondersteuning voor de potdekselplanken. Om ervoor te zorgen dat de bodem gelijk komt te liggen met de palen die het frame vormen, gebruik je klosjes van 22mm om de hoogte van de regels te bepalen. Nadat de regels zijn bevestigd, kort je de potdekselplanken in tot 129cm (meet dit altijd goed na!) en schroef je ze vast op de gemonteerde regels. Vervolgens kantel je het frame om de zwenkwielen aan de onderkant te monteren. Plaats twee zwenkwielen met rem aan de voorkant van de ombouw en twee zwenkwielen zonder rem aan de achterkant. Bevestig ze met 5x60mm RVS schroeven. Daarna kantel je het frame terug en monteer je de zijwanden op dezelfde manier als de bodem, met behulp van de klosjes. Je kunt de potdekselplanken naar keuze horizontaal of verticaal monteren, maar zorg ervoor dat de regels in tegengestelde richtingen worden geplaatst.

 

Stap 3: Het maken en monteren van het deurtje

 

Nadat de wanden zijn geplaatst, is het tijd om het deurtje te maken en te monteren. Het deurtje wordt gemaakt door twee horizontale regels aan de verticale potdekselplanken te bevestigen. Om het deurtje steviger te maken en te voorkomen dat het doorhangt, kun je een schoor aan de achterzijde van de potdekselplanken bevestigen. Monteer het deurtje met behulp van scharnieren.

 

Stap 4: Potdekselplanken inkorten en monteren

 

Nu de ombouw gereed is, is het tijd om het blad te monteren. Kort eerst de planken in tot een lengte van 150cm (zorg ervoor dat ze iets uitsteken ten opzichte van de ombouw). Bevestig de planken met 5x60mm vlonderschroeven. Een handige tip is om eerst de twee buitenste planken vast te schroeven, zodat de tussenliggende ruimte gelijkmatig verdeeld kan worden voor de overige planken.

 

Stap 5: Barbecue opening uitzagen en plaatsen

Om de barbecue opening af te tekenen, kun je een trucje gebruiken: schroef een schroef in het hout, bevestig een touwtje aan de schroef en aan een potlood, en trek hiermee een cirkel. Voeg merktekens toe op elk kwart van de cirkel voor extra precisie. Vervolgens zaag je het gat uit met een decoupeerzaag en werk je het af met een kantenfrees. Zorg ervoor dat het gat een iets kleinere diameter heeft dan de barbecue, zodat de barbecue hoger komt te staan en de warmte van de kolen goed kan ontsnappen.

 

Voordat je de barbecue plaatst, monteer je de stokeindjes waarop de barbecue rust, samen met M6 dopmoertjes die je voorboort met een 4 millimeter boor. Zorg ervoor dat er ongeveer 2cm ruimte is tussen de barbecue en het blad om ervoor te zorgen dat het hout niet te heet wordt en veilig blijft.

 

Stap 6: Afwerking

Je kunt de barbecue ombouw naar wens afwerken met een olie of beits naar keuze. In onze winkel vind je een uitgebreide selectie oliën en beitsen om uit te kiezen.

 

Heb je de BBQ ombouw in elkaar gezet?
We zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het eindresultaat naar [email protected]