Navigation

Boeidelen

 

De functie van boeidelen

Boeidelen oftewel dakrandpanelen beschermen je huis tegen de weersinvloeden wind en water. Daarnaast verfraaien boeidelen je gevel en de dakranden. Onder boeidelen vallen alle zichtbare, afgewerkte houten delen langs de dakranden. Natuurlijk bedoelen we de opstaande kanten onderaan het dak waar het regenwater wordt opgevangen, maar ook de zichtbare houten delen in een puntdak. Ook een dakkapel en de afwerking rondom platte daken van een garage of aanbouw worden boeidelen genoemd. Boeidelen ondervinden veel invloed van zon, wind, water of welke weersomstandigheden dan ook. Daarom is het belangrijk om ze om de zoveel jaar te schilderen met een verfsysteem van hoge kwaliteit. Houthandelonline biedt je verschillende soorten boeidelen voor een jarenlange verzorgde gevel.

Kenmerken van ons assortiment

Ben je op zoek naar houten boeidelen van hoge kwaliteit met jarenlange garantie? Houthandelonline levert drie topproducten op het gebied van boeidelen. Ons assortiment beschikt over de volgende kenmerken:

 • Red Cedar boeidelen
 • Isipaint: hardhouten multiplex panelen
 • Tricoya: boeidelen met een hele lange levensduur
 • Voorgegrond
 • Jarenlange garantie

Boeidelen van Red Cedar

Onze Red Cedar boeidelen zijn gevingerlast en gelamineerd. Gevingerlast betekent dat de delen met elkaar zijn verbonden door middel van twee in elkaar verlijmde freesvormen. De freesverbinding heeft de vorm van vingers. Met lamineren wordt bedoeld dat een boeideel een opgebouwd verlijmd houtproduct is. Kenmerkend voor deze techniek is dat de nerfstructuur van het hout in alle verlijmde delen gelijk gericht zijn, waardoor een boeideel een massief wordt. De red cedar delen uit ons assortiment staan twee keer in de lichtgrijze grondverf en zijn verkrijgbaar in verschillende kopmaatdiktes, te weten 18 en 28 centimeter. De lengte van een boeideel is 580 cm. Red ceder is lichtgewicht hout en daarom uitermate geschikt voor montage aan de woning. Met een duurzaamheidsklasse 2, gaat Red Cedar met gemak 25 jaar mee. En bij goed onderhoud een leven lang!

Isipaint boeidelen

Op de Isipaint boeidelen van Houthandelonline zit maar liefst 15 jaar garantie! De boeidelen van het merk Isipaint worden vervaardigd uit hoogwaardig hardhout multiplex. Doordat de delen opgebouwd zijn uit zorgvuldig geselecteerde fineerlagen, ontstaat er een ijzersterk product die ongevoelig is voor delaminatie. Isipaint delen zijn voorzien van een speciale laag, die je gemakkelijk kunt aflakken. Deze laag hoef je alleen maar licht op te schuren en te ontvetten. Om de boeidelen te beschermen tegen alle weersinvloeden, raden wij aan de kopse kanten voor montage te behandelen met een randsealer. Kies je voor de dakrandpanelen van dit merk, dan kies je voor een top kwaliteit en geef je de woning een prachtige dakafwerking.

Tricoya boeidelen

Wil je boeidelen met een hoge duurzaamheidsklasse? Tricoya staat bekend om boeidelen van extreem duurzaam MDF met duurzaamheidsklasse 1. Door te kiezen voor dakrandpanelen van Tricoya bent u gegarandeerd verzekerd van een levensduur van maar liefst 50 jaar. De panelen kenmerken zich door een hoge dimensionale stabiliteit, wat er voor zorgt dat verf minder snel zal slijten. En dat betekent weer minder onderhoud. Daarnaast hoeven de kopse kanten niet behandeld te worden met een sealer, want ze zijn al twee keer behandeld met een speciale MDF verf voor buiten en vochtige ruimtes. Deze boeidelen doorstaan weer en wind!

Kopmaat diktes

Afmetingen van boeidelen en ander hout, zoals bijvoorbeeld geschaafde palen, vlonderplanken, hardhouten balken of rabatdelen, worden aangegeven met kopmaatdiktes en lengtes. Als een boeideel een kopmaat dikte van bijvoorbeeld 28x335 mm heeft, betekent dit dat de dikte van het deel 28 mm is en de doorsnee tussen de onderzijde en de bovenzijde van de plank 335 mm. Wanneer er gesproken wordt over de kopmaat, hebben we het over geschaafd en bewerkt hout.

Opslag

Boeidelen zijn met alleen een grondverf nog niet bestand tegen vochtintrede. Wanneer boeidelen onder een afdekzeil opgeslagen worden kan condens vocht in de boeidelen trekken. Daarom raden wij u aan met de volgende zaken rekening te houden:

 • Sla de boeidelen vlak en op een droge plaats op.
 • Zorg voor ventilatie, bij voorkeur niet in de buitenlucht.
 • Houd voldoende afstand met het grondvlak in verband met optrekkend vocht.
 • Voorkom aanraking met andere bouwmaterialen in verband met beschadiging.

Verwerking

Bij het monteren van boeidelen aan uw gevel is het belangrijk om rekening te houden met de juiste verwerkingsvoorschriften om het loslaten van verf en delamineren te voorkomen. Buiten wordt het materiaal blootgesteld aan wind, regen en zonlicht (UV-straling). Om de lange levensduur van de boeidelen te behouden dient er voor voldoende ventilatie gezorgd te worden. Maak een regelwerk achter de planken zodat er voldoende ruimte ontstaat voor ventilatie. Houd daarbij rekening met:

 • Breng het regelwerk verticaal aan; gebruik wanneer dit niet kan een dubbel regelwerk van verticaal achterhout met daarop horizontaal regelwerk, gebruik hout met duurzaamheidsklasse 1 of 2 of verduurzaamd hout.
 • Maak gebruik van RVS schroeven of ringnagels met een lengte van minimaal 2x de dikte van het materiaal.
 • Breng schroeven en nagels minimaal 25mm uit de kant aan.
 • Zorg voor voldoende ventilatie aan boven én onderzijde van het geveldeel.
 • Zorg altijd voor een tussenruimte tussen de boeidelen van 10 mm. Dit geldt ook voor de aansluiting met andere bouwdelen zoals bijvoorbeeld kozijnen. Door dilatatie kunnen de randen eenvoudig onderhouden worden en hebben de boeidelen ruimte om iets te werken.
 • Verbind de boeidelen nooit in verstek. Een correcte hoekoplossing waarbij rekening gehouden is met dilatatie kan in het figuur hiernaast gevonden worden.
 • Rond de randen af met minimaal R3, hierdoor dekt de verflaag in gelijke laagdikte.
 • Schuin de randen aan de onderkant af, hierdoor wordt vocht weggevoerd naar de buitenkant en krijgt het geen kans in de verbinding te kruipen.
 • Behandel randen, kopse kanten en schroef- en spijkergaten direct na bewerking minimaal 2x met een randsealer.
 • Werk schroefgaten af met een niet-krimpend, overschilderbaar en voor de toepassing geschikt vulmiddel.
 • Het boeideel dient voor de montage 1x rondom geschilderd te worden. Wanneer de achterzijde niet wordt geschilderd kan condens door de grondverf laag in de boeidelen trekken.

En houd er rekening mee dat gevingerlaste en gelamineerde boeidelen niet geschikt zijn voor platte toepassing zoals windveren, wij adviseren hier massieve boeidelen te gebruiken. Voor een uitgebreide uitleg en montagevoorbeelden raadpleeg onze verwerkingsvoorschriften.

Dit is Peter Kok, eigenaar en oprichter van HouthadenlOnline. Bel voor persoonlijk advies met onze productspecialisten!

Bel voor persoonlijk advies

0226 744 226

ma t/m vr: 8.00-12.00 en 13.00-16.00 en za: 8.00-11.00 uur

of mail  [email protected]