Navigation

Betonplex platen

 

Betonplex in vele soorten en maten

In ons assortiment betonplex bij Houthandelonline vind je een uitgebreid aanbod van verschillende soorten betonplexplaten. Deze platen zijn vervaardigd uit diverse houtsoorten en voorzien van een ijzersterke fenolharscoating, verkrijgbaar in meerdere kleuren en uitvoeringen (antislip, geweven motief, honingraatmotief). Hierdoor is er voor elke klus wel een geschikte betonplexplaat beschikbaar. Het plaatmateriaal is leverbaar in verschillende afmetingen en diktes, waarbij de betonplexplaat van 18 mm de meest gangbare diktemaat is.

Wat is betonplex?

Betonplex is een watervaste multiplexplaat die ook wel bekend staat als betontriplex. De mate van watervastheid kan variëren afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Bijvoorbeeld, berken betonplex en hardhout betonplex zijn watervast verlijmd, terwijl populieren betonplex tot op zekere hoogte watervast is. De buitenzijden van betonplexplaten zijn waterdicht dankzij de fenolharscoating. Om betonplex volledig waterdicht te maken, dien je de zaagkanten te behandelen met een randsealer. Hier zijn enkele voordelen van betonplex op een rij:

  • Krasbestendig
  • Slagvast
  • Watervast verlijmd en volledig waterdicht te maken door de zaagkanten te behandelen met een randsealer
  • Goed te bewerken
  • Beschikbaar in diverse uitvoeringen, waardoor het voor veel toepassingen geschikt is

Verschillende houtsoorten

Betonplex wordt genoemd naar de gebruikte houtsoort. Zo heb je onder andere hardhout-, berken-, grenen- en populierenbetonplex, en zijn er betonplexplaten in diverse afmetingen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is berkenbetonplex ideaal voor betonbekisting, maar het leent zich ook uitstekend voor interieurbouw. Onbehandeld betonplex is echter niet geschikt voor buitengebruik.

Toepassingen van 'watervast betonplex'

Betonplex wordt voornamelijk gebruikt als bekisting voor beton. De fenolharscoating voorkomt dat cement aan de plaat hecht, waardoor de platen gemakkelijk kunnen worden verwijderd zodra het cement is uitgehard. Het wordt ook veel toegepast in aanhangwagens, paardentrailers, dierenhokken, bedrijfswagenwanden en vloerbekleding. Betonplex van 18 mm is een veelgebruikte dikte. Ons assortiment omvat een ruime selectie van betonplexplaten van 18 mm, geschikt voor betonbekisting, carrosseriebouw, flightcases (verpakkingsmateriaal voor transport, zoals voor muziekinstrumenten) en inbouw in bedrijfswagens. Hoewel betonplex tegen water bestand is, heeft het zijn beperkingen. Als er absoluut geen vocht in de platen mag trekken, raden wij aan om de zaagkanten te behandelen met een randsealer. Het niet toepassen van een randsealer kan leiden tot vervorming van de coating door beweging van de bovenste lagen. Het gebruik van een randsealer voorkomt dit.

Betonplex versus watervast multiplex

Er is een belangrijk verschil tussen betonplex en watervast multiplex. Beide platen zijn samengesteld uit meerdere houtfineerlagen die watervast zijn verlijmd. Het onderscheid zit hem in de toplaag. Betonplex heeft een tweezijdige fenolharscoating, waardoor de plaat kras- en slijtvast is. Watervast multiplex heeft deze coating niet. Het watervaste karakter wordt aangeduid met WBP. Als je wilt weten welke betonplexplaat het meest geschikt is voor jouw specifieke toepassing, neem dan contact op met onze deskundige houtspecialisten voor persoonlijk advies. Je kunt ons kantoor in Wieringerwerf op werkdagen telefonisch bereiken of een e-mail st uren naar [email protected]. Bekijk hier onze openingstijden.

Dit is Peter Kok, eigenaar en oprichter van HouthadenlOnline. Bel voor persoonlijk advies met onze productspecialisten!

Bel voor persoonlijk advies

0226 744 226

ma t/m vr: 9.00-12.00 en 13.00-16.00 en za: 8.00-11.00 uur

of mail  [email protected]