Navigation

Betonpoer haaks plaatsen

 

Bij een constructie waarbij de staanders op betonpoeren staan, is het belangrijk dat deze haaks staan ten opzichte van elkaar. Daarmee voorkom je problemen verder in je bouwproces. Hoe je betonpoeren haaks kan plaatsen, laten we hier zien. In dit voorbeeld plaatsen we 4 betonpoeren in een vierkante opstelling. 

 

Gereedschap

  • Rolmaat
  • Metselkoord
  • Korte en lange waterpas
  • Schep
  • Emmer water

Materiaal

 

01 Poerenplan

Betonpoeren Houthandelonline

Hoe bepaal je exacte locatie van de betonpoeren, zoals de derde en vierde poer? We beginnen met het maken van een tekening met de maatvoeringen. Op dit zogenaamde poerenplan tekenen we de locaties van alle betonpoeren en de afstand tot elkaar. Om te controleren of betonpoeren haaks staan moet de diagonale maat berekend worden. Als voorbeeld gaan we uit van een vierkant buitenverblijf van 300x300cm, deze tekenen we uit op de tekening als 4 hoeken.

 

02 Stelling van Pythagoras

Stelling van pythagoras

Deze diagonale maat kan berekend worden door middel van de stelling van Pythagoras; a² + b² = c². Bekijk hier een handige rekentool om deze maten te berekenen. Let op: bij het bepalen van de exacte locatie gebruik je óf de hartmaat óf de buitenmaat van de betonpoer! Wij gebruiken voor de duidelijkheid de buitenmaat van betonpoeren.

 

03 Betonpoeren plaatsen

Gat graven voor een betonpoer

Nu we alle benodigde informatie hebben kunnen we aan de slag! We beginnen met het plaatsen van de eerste en tweede betonpoer. Gebruik daarvoor onze instructievideo over het plaatsen van betonpoeren. We meten de afstand van de eerste betonpoer naar de tweede vanuit het hart gemeten (a). Deze waarde is hetzelfde als je de betonpoeren in een vierkant uitzet. In dit voorbeeld is dat 3 meter.

 

04 Locatie van de derde betonpoer

Zet de afdeklat vast

Meet de afstand van de tweede poer naar de derde poer (b). Hierin zijn a en b de horizontale en verticale lijn en is c de diagonale lijn (de langste lengte voor de controle).  In ons voorbeeld is 3² +3² = C² en kan worden uitgerekend dat deze √18 = 4,24 meter moet zijn.

 

05 Derde betonpoer haaks plaatsen

Zet de afdeklat vast

Controleer met een rolmaat de afstand van de eerste poer naar de derde betonpoer (3 meter). Meet met een rolmaat de diagonale lengte van de tweede naar de derde betonpoer (4,24 meter). Als je de draad op 90 graden langs de betonpoer trekt én de correcte diagonale afstand aanhoudt dan kan je op dit snijpunt een piketpaaltje plaatsen. Nu kan je de derde betonpoer plaatsen. Zorg dat de betonpoer waterpas én goed op hoogte staat door middel van het draad (of lange lat met waterpas). Dit principe geldt ook voor de 4e betonpoer. 

 

Vervolgens kunnen we de palen op de betonpoeren plaatsen.

 

Zelf een constructie van met behulp van betonpoeren bouwen?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met betonpoeren? In onze webshop vindt je alles wat je daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke betonpoer te kopen voor jouw project? Wil je meer weten over onze betonpoeren, snelbeton of het haaks plaatsen en uitzetten van een poerenplan? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar. Wij helpen je hier graag bij!

Heb je een mooi buitenverblijf gemaakt?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.