Navigation

Palen zetten op betonpoeren  

 

Als de betonpoeren (haaks) geplaatst zijn en het snelbeton voldoende is uitgehard kunnen we nu de palen op de poeren plaatsen. Deze palen worden de kolommen van de draagconstructie.

 

 

Gereedschap

  • Handcirkelzaag
  • Boormachine
  • Winkelhaak
  • Potlood
  • Rolmaat
  • Spiraalboor 8mm
  • Speedboor 32/40 mm
  • Speedboor 22 mm
  • Houtboor 4 mm
  • Tellerkopschroeven 8x80mm

Materiaal

01 Paal op maat zagen

Betonpoeren Houthandelonline

We gebruiken palen van 15x15 cm fijnbezaagd en deze zagen we desgewenst op de juiste hoogte. Meet en markeer de hoogte. Zet met behulp van de winkelhaak rondom de paal de lijn door. Zaag nu met de handcirkelzaag de balk op lengte.

 

02 Middelpunt van de paal bepalen

Stelling van pythagoras

Nu kunnen we de stelplaat op de paal monteren. Om ruimte te maken voor het draadeind en de moer die in de paal verdwijnt moeten een holte boren. We beginnen met het bepalen van het midden. Met behulp van je winkelhaak zet je vanuit de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek een diagonale lijn. Dit herhaal je aan de rechterbovenhoek naar de linkeronderhoek. Nu heb je een kruis precies in het midden van de paal.

 

03 Stelplaat monteren

Gat graven voor een betonpoer

Met een spiraalboor (8mm) boor je in het midden een gat. Daarna boor je een gat met een speedboor van 32/40 mm een gat waar de moer in komt. Dan boor je een gat voor het draadeind met een speedboor van 22 mm. Om de stelplaat te monteren kan je deze in het gat stoppen en voorboren waar de tellerkopschroeven moeten komen. Controleer voordat je gaat bevestigen of de hoogte van de stelplaat correct is. Schroef nu met 4 tellerkopschroeven de stelplaat vast op de paal. Het is nu tijd om de palen op de betonpoeren te draaien.

 

04 Paal op de betonpoer draaien

Zet de afdeklat vast

Til de paal op (desnoods met 2 personen) en zet rustig de draadeind in de betonpoer. Zet deze zo recht mogelijk en draai deze tot deze op de juiste hoogte staat. Controleer na het zetten van de paal of de hoogte hetzelfde is tussen alle palen.

 

Zet de afdeklat vast

Vervolgens kunnen we de ringbalken plaatsen voor de constructie.

 

Zelf een constructie bouwen?

Wil je nu zelf aan de slag gaan? In onze webshop vindt je alles wat je daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke materialen te kopen voor jouw project? Wil je meer weten over onze producten, verwerkingsvoorschriften of advies? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar.

 

Heb je een mooie constructie gemaakt?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.