Navigation

Dakbedekking plaatsen

 

Nu we de balklaag en dakbeschot geplaatst hebben is het tijd om het dak waterdicht te maken met behulp van EPDM. Deze werken we netjes af met daktrimmen en een hemelwaterafvoer.

 

Gereedschap

Materiaal

Aandachtspunten

  • Let op dat voor een goede hechting de contactlijm wordt verdeeld.
  • Contactlijm moet dubbelzijdig aangebracht worden: op de EPDM dakbedekking en op de ondergrond van het dak.
  • Je kunt het beste stukken van 1 meter verlijmen en vanuit het midden beginnen.
  • De lijm heeft een droogtijd nodig van ongeveer 5 - 7 minuten. Controleer of de lijm echt droog is, de lijm mag niet nat zijn.
  • Wanneer het eerste gedeelte gelijmd is, sla je de andere zijde van het EPDM terug. Daarna kunnen lange en korte zijden gelijmd worden, naar de opstaande rand toe. 
  • Lijm bewaren op kamertemperatuur en niet in de volle zon zetten.

 

01 Boeidelen

Betonpoeren Houthandelonline

We beginnen met het bevestigen van geïmpregneerde Vuren ventilatielatten en Western Red Cedar boeidelen. Dit zorgt voor een goed draagvlak voor de daktrimmen. Meet de breedte van de constructie voor de horizontale lat. Zaag deze op maat en meet daarna de verticale lengte. Bevestig de ventilatielatten op de constructie tegen de kopse kanten van de dakbalken met houtschroeven. Monteer daarna de boeidelen tegen deze onderconstructie.

 

02 Schoonmaken

Stelling van pythagoras

Maak de ondergrond vrij van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en andere materialen die schade kunnen toebrengen aan de EPDM-dakbedekking of die een belemmering kunnen vormen voor de optimale hechting van de EPDM-lijm.

 

03 Rol de EPDM-dakbedekking uit

Zet de afdeklat vast

Leg de rol EPDM folie op het dak en rol deze uit.

 

04 EPDM uitvouwen

Zet de afdeklat vast

Verdeel de folie over het dak en zorg ervoor dat het EPDM aan alle zijden genoeg over de opstaande randen ligt.

 

05 EPDM laten rusten

Zet de afdeklat vast

Laat de dakbedekking minimaal 60 minuten rusten, zodat deze soepeler wordt. De vouwen in het EPDM trekken bij in de loop van de verwerking, doordat het EPDM soepeler wordt.

 

06 Randen naar binnen vouwen

Zet de afdeklat vast

 

Vouw de randen van de EPDM folie naar binnen (ongeveer 20 cm van de rand). Deze bevestigen we later met contactlijm.

 

07 Terugvouwen tot de helft

Zet de afdeklat vast

Vouw het geheel terug tot de helft. Zorg ervoor dat je nog steeds 20 cm aan de zijkanten openlaat, zodat dit beloopbaar is en later verwerkt kan worden.

 

08 Lijmen

Je kunt het beste vanuit het midden lijmen, door contactlijm zowel op het EPDM als de ondergrond aan te brengen. NB: deze lijm is stroperig, dus breng de lijmlaag niet te dik aan en smeer deze goed uit. We adviseren stukken van ongeveer één meter te verlijmen.

 

09 Aandrukken

Veeg het EPDM goed aan van binnen naar buiten, zodat de folie strak op de ondergrond komt te liggen.

 

10 Randen lijmen en afsnijden

Omdat de randen iets bewerkelijker zijn verwerken we kleinere stukken rand, ongeveer stroken van 20 cm per keer. Na het verlijmen kan je het EPDM dat over de randen uitsteekt afsnijden met een scherp mes.

 

11 Binnenhoek maken

Vouw de hoeken als een puntzak en lijm dit vast bovenop de opstaande rand. Belangrijk is dat je niet in de hoeken knipt, dit om lekkages te voorkomen.

 

12 Aanbrengen van de daktrimmen

Boor de hoekprofielen voor op de workmate. Breng polymeer kit aan op de buitenhoeken, plaats de hoekprofielen met de kit op de rand en schroef deze vast met de speciale schroeven. Zaag eventueel de rechte daktrimmen op lengte en bevestig op dezelfde wijze. Gebruik verbindingsstukjes om de daktrimmen te koppelen.

Tip: Het is lastig om het laatste profiel te verbinden aan twee verbindingstukken. Verbind daarom de laatste binnehoek met een recht deel alvast met een verbindingsstuk en installeer deze samen. Op deze manier kan je deze op de reeds geinstaleerde profielen schuiven.

 

Nieuwsgierig naar onze volgende project?

Ons volgende project wordt het plaatsen van de hemelwaterafvoer.

 

Zelf EPDM verwerken?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met EPDM? In onze webshop vind je alles wat u daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke materialen te kopen voor jouw project? Wilt u meer weten over ons EPDM, productinformatie of technische hulp bij het verwerken? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor u klaar. Wij helpen je hier graag bij!

 

Heb je een dakbedekking geplaatst?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.