Navigation

Balklaag en dakbeschot plaatsen

 

Welkom bij de stappenplan voor het aanbrengen van dakbalken en dakbeschot. Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen draagt tijdens het werken. We hebben de ringbalken geplaatst en nu volgen de stappen om een stevig en duurzaam dak te bouwen.

 

Gereedschap

  • Potlood
  • Rolmaat
  • Handcirkelzaag
  • Boormachine
  • Houtklemmen

Materiaal

01 Kies de juiste dakbalken

Betonpoeren Houthandelonline

Begin met het selecteren van de dakbalken, ook wel gordingen genoemd, op basis van de overspanning. De regel is: per strekkende meter overspanning is 5 cm balkhoogte nodig. Voor een overspanning van 3 meter betekent dit een balkdikte van minimaal 15 cm. Zorg voor een overstek van 15 cm rondom voor een nette afwerking. Laat je adviseren door een specialist voor belasting en draagvermogen van jouw constructie.

 

02 Plaats de dakbalken

Stelling van pythagoras

Zaag de dakbalken op maat. Leg de dakbalken van voor naar achter op de ringbalken, met een overstek van 15 cm aan beide kanten. In dit voorbeeld gebruiken we balken van 3,45 meter. Start de plaatsing van de eerste balk 20-30 cm naar binnen vanaf de rand van de ringbalk voor optimale steun en verdeel de balken gelijkmatig met een hart-op-hart afstand van maximaal 60 cm. Tip: maak een afstandhouder om de dakbalken gelijkmatig te verdelen. Dit zorgt ervoor dat ze evenveel uitsteken en een consistente uitstraling geven aan het dak.

 

03 Bevestig de dakbalken

Zet de afdeklat vast

Boor de dakbalken voor aan de bovenkant met een speedboor en vervolgens met een spiraalboor. Bevestig ze aan de ringbalk met tellerkopschroeven van 240 mm.

 

04 Monteer de klossen

Zet de afdeklat vast

Meet en zaag de klossen (in ons voorbeeld 35 cm lang) en bevestig deze haaks tegen de dakbalken. Gebruik een speedboor en spiraalboor voor het voorboren en schroef ze vast met een tellerkopschroef van 240 mm aan de bovenkant en twee schroeven van 100 mm aan de binnenkant voor extra stevigheid.

 

05 Herhaal aan de andere kant

Zet de afdeklat vast

Voer dezelfde stappen uit aan de andere kant van het dak om een solide basis voor het dakbeschot te creëren. 

 

06 Leg het dakbeschot

Zet de afdeklat vast

Begin met het plaatsen van het eerste dakbeschot met de groef naar binnen en bevestig dit met twee schroeven op de dakbalken. Schuif vervolgens de volgende delen erin en schroef deze vast. Herhaal dit totdat het dak volledig bedekt is.

 

Tip: je kan de uitstekende delen van het dakbeschot ook in één keer netjes afzagen met een cirkelzaag. Gebruik hiervoor een draad of een rechte lat als begeleiding.

 

07 Monteren van mastiekklossen

Zet de afdeklat vast

Zaak de kanten waar de mastiekklossen bij elkaar komen in een hoek van 45 graden af met een handzaag of een afkapzaag. Zo sluiten ze mooi op elkaar. Bevestig de mastiekklossen (75x75mm) rondom op het dakbeschot ter hoogte van de dakbalken zodat deze niet zichtbaar zijn. Jouw dakstructuur is nu klaar voor de volgende fase.

 

Nieuwsgierig naar onze volgende project?

Ons volgende project wordt het plaatsen van EPDM dakbedekking, boeidelen en de hemelwaterafvoer.

 

Zelf een constructie bouwen?

Wil je nu zelf aan de slag gaan? In onze webshop vindt je alles wat je daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke materialen te kopen voor jouw project? Wil je meer weten over onze producten, verwerkingsvoorschriften of advies? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar.

 

Heb je een mooie constructie gemaakt?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.