Navigation

Wanden plaatsen

 

Wij hebben de basis van de constructie gemaakt, het dak is waterdicht en nu is het tijd om te bepalen waar wanden komen te staan. In dit stappenplan leggen we uit hoe je een dubbelzijdige wand maakt met Zweeds rabat aan de buitenkant en wit dakbeschot planken aan de binnenkant.

 

Gereedschap

  • Boor/schroefmachine
  • Lange waterpas
  • Rolmaat
  • Zaagmachine

 

01 Raamwerk

Om wandbekleding te plaatsen hebben we eerst een raamwerk nodig. Aan beide kanten kunnen we de wandbekleding bevestigen. In dit voorbeeld plaatsen we de regels in het midden van de balken zodat de wandbekleding evenveel binnen de balk valt. Meet de breedte tussen de hoekbalken en zaag een Douglas regel op maat. We plaatsen de eerste horizontale regel bovenaan tegen de ringbalk. Daarna kan je de eerste verticale regel opmeten. Houd rekening dat je de dikte van de onderste regel van de totaalmaat aftrekt. Zaag een Douglas regel op maat en bevestig deze links tegen de hoekbalk. Doe hetzelfde met de rechterkant. Nu is het tijd om de onderste regel op te meten. Deze is van geïmpregneerd Vuren omdat deze bloot wordt gesteld aan wind en weer. Zaag de onderregel op maat en bevestig deze tegen de balk met schroeven onder een hoek van 45 graden.

 

02 Tussenstaanders

Nu kunnen we de verticale tussenstaander plaatsen. Meet de hoogte op tussen de boven-en onderregel. Zaag een Douglas regel op maat en plaats deze staand tussen de horizontale liggers. Gebruik een hamer om de regel goed verticaal te krijgen. Zet deze vast door te schroeven onder een hoek van 45 graden. Plaats de tussenstaanders op maximaal 60 cm van elkaar of verdeel deze gelijkmatig bij een afwijkende maat.

 

03 Buitenwand

Als je elektra wilt aanbrengen is dit het moment om kabels te trekken en stroompunten te bepalen. In een toekomstig project gaan wij dit uitleggen. In ons voorbeeld gebruiken we Zweeds Rabat aan de buitenkant. Aan elke zijkant moet je +5 mm ruimte overhouden omdat het hout krimpt en uitzet. Meet de breedte en trek daar 10 mm vanaf. Doe je dit niet dat heb je kans dat het houtwerk beschadigd raakt of zelf deels loskomt. We plaatsen de eerste plank onderaan. Zaag de eerste plank op maat. Voor een langere levensduur kan je de afgezaagde kanten nog beitsen. Zet het Zweeds Rabat vast tegen elke staander van het raamwerk met twee schroeven. Let op dat je aan beide zijkanten eerst voorboort om het splijten van het hout te voorkomen. Controleer of deze waterpas staat.

 

De 2e plank zetten we bovenop de 1e plank en houden ook hier weer een marge van een paar millimeter over om thermische uitzetting op te vangen. Controleer ook tussendoor of de planken waterpas zijn. Zet de planken op dezelfde wijze vast en ga zo door totdat je bij de laatste plank bent. Er is een kans dat je deze horizontaal moet inkorten.

 

04 Binnenwand

Aan de binnenkant hebben we gekozen voor een iets luxere uitstraling door voor een wit Vuren dakbeschot te kiezen. Omdat we deze wandbekleding verticaal plaatsen monteren we eerst horizontale regels op het binnenwerk. De werkwijze is hetzelfde als de wand met Zweeds Rabat. Let op dat bij het kiezen voor een wandbekleding je uitgaat van de werkende maat. De werkende maat is 180mm omdat de delen in elkaar schuiven en voor onderling verband zorgt. Voor een mooier effect gebruiken we wit gespoten houtschroeven. Hou hier ook weer rekening met 3mm tussenruimte en 5 mm marge aan de zijkanten.

 

05 Afwerking

Werk de planken af met een beits of verf naar keuze voor een langere levensduur. Nu hebben we een wand gedicht en kunnen we door naar het volgende project: het plaatsen van een raam.

 

 

Zelf een wand maken?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met jouw constructie? In onze webshop vind je alles wat u daarvoor nodig hebt. Heb je geen idee welke materialen te kopen voor jouw project? Wil je meer weten over ons assortiment, productinformatie of technische hulp bij het verwerken? Wij staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar. Wij helpen je hier graag bij!

 

Heb je een hemelwaterafvoer geplaatst?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.