Lat-om-lat schutting plaatsen

 

Bent u op zoek naar een oplossing voor uw erfafscheiding? Dan bent u hier op de juiste plek! Op deze pagina leggen wij stapsgewijs uit hoe u eenvoudig een lat om lat schutting kunt monteren.

Voordat u kunt beginnen is het belangrijk om een keuze te maken voor het hout dat u wilt gaan gebruiken en of u een horizontale of verticale schutting wilt maken. Voor een goede start adviseren wij de Grenen geïmpregneerde tuinplanken, deze planken zijn breed inzetbaar en een voordelige keuze.

De basis van een lat om lat schutting kan met verschillende palen gemaakt worden. Zo kunt u kiezen voor hardhouten palen; deze palen vormen een stevige een duurzame basis die lange tijd meegaat. U kunt ook kiezen voor geïmpregneerde tuinpalen, deze palen zullen een mooi geheel vormen samen met de Grenen geïmpregneerde tuinplanken.

Voor de video hebben wij gekozen voor een horizontale lat om lat schutting waarbij Grenen geïmpregneerde tuinplanken gecombineerd worden met de geïmpregneerde tuinpalen. 

Wat heeft u nodig:

- Tuinpalen

- Tuinplanken 16x140mm geschaafd, geïmpregneerd Grenen

- 5x50mm RVS schroeven

- Een grondboor

- Snelbeton

- Een waterpas

- Een accutol

- Een emmer water

- Een schep

 

Stap 1: Geïmpregneerde palen in de grond zetten

De eerste stap is het vormen van de basis voor de schutting, namelijk de geïmpregneerde palen in de grond zetten. Het bevestigen van de palen in de grond kan gedaan worden door middel van een grondboor, of door de palen in snelbeton te plaatsen. De afstand tussen te palen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid wind die de schutting te verdragen zal hebben en de grondsoort waar de palen in bevestigd zullen worden. Wij hebben ervoor gekozen om de palen 180cm uit elkaar te plaatsen.

 

Stap 2: Planken op maat zagen

Na het plaatsen van de palen is het tijd om de planken op maat te zagen. Omdat wij een afstand van 180cm tussen de palen gebruiken, zagen wij de planken ook op 180cm af. Bouwt u een langere schutting? Dan kunt ervoor kiezen om de planken te laten verspringen, dit zorgt voor het minste zaagverlies. Een andere optie is om alle kopse kanten op dezelfde plaats te houden. In dit geval zaagt u alle planken op bijvoorbeeld 360cm af.

Tip: Houd er tijdens het bestellen rekening mee dat u extra lengte besteld. Dit zorgt ervoor dat u eventuele kopscheurtjes af kunt zagen en ervoor kunt zorgen dat het einde van iedere plank haaks is.

 

Stap 3: Tuinplanken uitmeten

Voor het daadwerkelijk maken van de lat om lat schutting is het belangrijk om de tuinplanken uit te meten. In ons geval maken wij een schutting van 200cm hoog met tuinplanken van 14cm breed en gebruiken wij een tussenruimte van 6 cm; dit samen vormt een totale werkende maat van 20cm per tuinplank. Met deze afmetingen komen wij na een berekening uit op 9 tuinplanken aan de ene zijde en 10 tuinplanken aan de andere zijde.

 

Stap 4: Tuinplanken monteren

Na het zagen en uitmeten is het tijd om de tuinplanken te gaan monteren. Om deze stap nog makkelijker te maken, kunt u de afmetingen van de tuinplanken en de tussenruimtes aftekenen op de tuinpalen. Hierdoor is het alleen nog een kwestie van de tuinplanken vastschroeven. Wij adviseren om gebruik te maken van 5x50mm RVS schroeven en deze 1/3e vanuit de onderkant van de plank en 1/3e vanuit de bovenkant van de plank te plaatsen. Let er tijdens het monteren op dat de tuinplanken waterpas gemonteerd worden voor het mooiste resultaat.

Tip: Als u gras langs de erfafscheiding heeft, adviseren wij de onderste tuinplank iets boven het maaiveld te plaatsen voor een langere levensduur.

 

 

 

Stap 5: Tuinplanken schilderen (optioneel)

Na het monteren van alle tuinplanken is uw schutting klaar en is het tijd om te genieten van uw eigen werk. Toch liever een kleurtje op de tuinplanken? Wij hebben een ruim assortiment Tuindecoratiebeits welke ideaal is om uw geïmpregneerde schutting helemaal af te maken.

 

Bekijk hieronder de video van Klusser Mike. Hierin legt hij stap voor stap uit hoe u deze lat-om-lat schutting in elkaar zet.

 

 

Veilig online betalen:
  • iDeal
  • MasterCard
  • Visa
  • Mister Cash
  • Overboeking
Over retourneren Over bestellen
Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur zaterdag: 8.30 - 11.00 uur