Navigation

Schutting van dubbel Zweeds rabat

 

Ben je van plan om zelf een schutting te bouwen? Dan is het zeker aan te raden om hier dubbelzweeds rabatdelen van Douglas hout voor te gebruiken. Hiermee creëer je snel en gemakkelijk een mooie tuinafscheiding waar ook je buren blij mee zullen zijn. In deze blogpost belichten we de voordelen van dubbel Zweeds rabat voor het bouwen van een schutting. Vervolgens zetten we op een rijtje wat je allemaal nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Met behulp van ons gedetailleerde stappenplan en de bijbehorende animatievideo bouw je vervolgens zelf een fantastische schutting!

 

Wat zijn de voordelen van een schutting van dubbel Zweeds rabat?
Met ons unieke modulaire systeem profiteer je van meerdere voordelen:

 

 • De rabatdelen zijn eenvoudig in elkaar te schuiven.
  Onze dubbel Zweeds rabatdelen van Douglas hout zijn aan de onderzijde voorzien van een uitgefreesde groef (de zogeheten sponning). De bovenzijde van de volgende plank past perfect in de sponning van de plank eronder. Op die manier kunnen de rabatdelen eenvoudig in elkaar worden geschoven.

 

 • De schutting ziet er aan beide zijden esthetisch aantrekkelijk uit.
  Dankzij het stapelsysteem waarmee de rabatdelen in elkaar schuiven ziet de schutting er aan beide kanten mooi uit. Je hoeft dus nooit tegen een onafgewerkte achterkant aan te kijken – en je buren of voorbijgangers ook niet.

 

 • Er blijft geen regenwater achter tussen de planken.
  De kier die bij andere houten planken overblijft, wordt bij dubbele Zweedse rabatdelen overdekt door het potdeksel systeem. Dat betekent dat er geen regenwater tussen de planken achterblijft, wat helpt om houtrot en schimmels te verminderen.

 

 • Een schutting met een lange levensduur.
  Douglas is een bijzonder sterke en duurzame houtsoort. Onbehandeld kan het hout al zo’n 10 tot 15 jaar mee. De zwarte dubbel Zweeds rabatdelen zijn geïmpregneerd om de levensduur nog verder te verlengen.

 

Hoe bouw ik een schutting van dubbel Zweeds rabat?

Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je zelf eenvoudig een schitterende schutting van dubbel Zweeds rabat bouwen. In dit voorbeeld gaan we uit van een hart-op-hart maat van 1950mm. De rabatdelen kunnen eenvoudig in de uitgefreesde sponning geschoven worden en hebben een tussenmaat van 1180mm. De poortdeur is leidend voor het bepalen van de hoogte van de schutting.

 

Gereedschap

 • Schep
 • Draad
 • Rolmaat
 • Waterpas
 • Sleg
 • Emmer
 • Schroefmachine
 • Werkhandschoenen
 • Roerstok

Materiaal

 • Douglas sleufpalen 120x120x3000 mm
 • Onderregel zwart geïmpregneerd 32x75 mm
 • Dubbel Zweeds Rabat  9-30x190mm
 • Afdeklat 42x150mm
 • Schoren
 • Poortdeur (voorbeeld: 90x2010mm hoog)
 • RVS schroeven 5x70mm
 • Snelbeton 25 kg (1 zak per paal)
 • Remmers UV Longlife

01 Bepaal de locatie

Bepaal vooraf waar de schutting gaat komen en waar je de poortdeur wilt hebben. Omdat de dubbel Zweeds rabat schuttingplanken straks in de palen geschoven worden, is het belangrijk om nauwkeurig de locatie van de palen te bepalen. Om de palen recht uit te lijnen kun je gebruik maken van een draad dat je over piketpaaltjes heen spant.

 

 

02 Plaats de poortdeur

Plaats de poortdeur

Zodra je de piketpaaltjes hebt geplaatst en het draad hebt uitgespannen kun je aan de slag met het plaatsen van de poortdeur. Graaf een gat voor de eerste paal, sla deze in de grond met een sleg (een forse houten hamer) en zet deze tijdelijk vast met behulp van schoren (schuin geplaatste steunbalken om de constructie tijdelijk te ondersteunen). De volgende paal plaats je op een afstand van 900mm – ook deze zet je vast met schoren. Schroef het deurkozijn vast aan de palen en controleer of de deur goed in het kozijn past.

 

 

03 Sla de overige palen in de grond

Sla de overige palen in de grond

Nu de poortdeur is geplaatst kan de hoogte van de schutting bepaald worden. In dit stadium is het belangrijk om de hoogte nauwkeurig uit te meten, hierbij kan er gebruik gemaakt worden van de bouwtekening. Op die manier weet je zeker dat de bovenzijde van de poortdeur straks gelijk is aan de bovenkant van de palen, en dat de later te plaatsen afdeklat over de gehele lengte goed aansluit. Voor het plaatsen van de palen voor de schutting is het belangrijk om deze nauwkeurig uit te meten op een onderlinge afstand van 1950mm. Controleer met een waterpas en rolmaat de hoogte en tussenmaten en sla de palen in de grond met een sleg. Door de palen vast te zetten met schoren kunnen ze eventueel nog gecorrigeerd worden.

 

 

04 Fixeer de palen

Fixeer de palen

Om de palen stevig vast te zetten in de grond maken we gebruik van snelbeton, waarmee je verzekerd bent van een snelle uitharding. Belangrijk is dat het snelbeton volgens de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant wordt verwerkt. Stort per gat één zak snelbeton leeg en vul het gat op met water. Roer de massa met een stok door elkaar. Vervolgens kun je de stand van de paal nameten met een waterpas en deze indien nodig corrigeren. Na 15 minuten is het snelbeton voldoende uitgehard om verder te kunnen werken. Wacht in elk geval 2 uur alvorens de schoren te verwijderen.

 

 

05 Schroef de onderste plank vast

Schroef de onderste plank vast

De onderste schuttingplank, ook wel de onderregel genoemd, vormt de basis voor de rabatdelen erboven. Bij het ‘stapelen’ van de rabatdelen moet er rekening mee gehouden worden dat deze 8mm boven de paal uitkomen, zodat de afdeklat erop gemonteerd kan worden. Met een werkende maat van 175mm zijn er 11 rabatdelen en 1 onderregel nodig voor een schutting met een hoogte van 1800mm. Om eventuele hoogteverschillen van de grond te kunnen opvangen kan de onderregel gebruikt worden om de schutting op de juiste hoogte te stellen. Zet de onderste maat van de onderregel uit op de palen, schuif de onderregel tussen de palen en stel ze met een waterpas horizontaal. Schroef vervolgens de onderregels diagonaal vast aan de zijkant van de palen, met twee RVS schroeven per kant.

 

 

06 Schuif de rabatdelen tussen de palen

Schuif de rabatdelen tussen de palen

De dubbele Zweedse rabatdelen kunnen nu een voor een tussen de palen geschoven worden. Dankzij het mes- en groefsysteem passen de delen naadloos in elkaar, en heb je geen extra bevestigingsmateriaal nodig.

 

 

07 Zet de afdeklat vast

Zet de afdeklat vast

De afdeklat is voorzien van een groef die op de bovenzijde van het bovenste rabatdeel past. Plaats de afdeklat bovenop de palen en de rabatdelen zodat deze op lengte afgetekend kan worden en indien nodig op maat gezaagd. Bevestig de afdeklat op elk einde met 2 RVS schroeven boven op een paal. Om de afdeklatten in de hoeken mooi op elkaar aan te laten sluiten dienen deze op 45 graden doorgezaagd en tegen elkaar geplaatst te worden. Vervolgens zet je ze aan elke kant met 2 schroeven vast.

 

 

08 Werk de schutting af

Werk de schutting af

De afdeklat is voorzien van een groef die op de bovenzijde van het bovenste rabatdeel past. Plaats de afdeklat bovenop de palen en de rabatdelen zodat deze op lengte afgetekend kan worden en indien nodig op maat gezaagd. Bevestig de afdeklat op elk einde met 2 RVS schroeven boven op een paal. Om de afdeklatten in de hoeken mooi op elkaar aan te laten sluiten dienen deze op 45 graden doorgezaagd en tegen elkaar geplaatst te worden. Vervolgens zet je ze aan elke kant met 2 schroeven vast.

 

 

Heb je een schutting met Dubbel Zweeds rabatdelen gemaakt?
Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.

 

Lees meer over schuttingen