Navigation

Thermisch gemodificeerd hout

 

Wanneer we spreken over thermisch gemodificeerd hout, dan hebben we het over hout dat een speciale warmtebehandeling heeft ondergaan. Het wordt daarom ook wel thermowood genoemd. Die warmtebehandeling is een milieuvriendelijk proces dat plaatsvindt in een zuurstofarme ruimte en waarbij gebruik wordt gemaakt van stoom om het hout te verhitten tot een temperatuur van ongeveer 200oC. Dit zorgt ervoor dat de suikers verbrand worden en de structuur van het hout verandert. Omdat dit alles wordt gerealiseerd zonder het gebruik van chemische middelen, is thermisch gemodificeerd hout 100% recyclebaar – en dus ook veel beter voor het milieu. Het is dan ook een uitstekend alternatief voor onder andere Red Cedar, hardhout en geïmpregneerd hout.

Wat zijn de voordelen van thermisch gemodificeerd hout?

Met thermische modificatie wordt de levensduur van hout aanzienlijk verlengd. Sommige houtsoorten die onbehandeld duurzaamheidsklasse 5 hebben, kunnen na een thermische behandeling naar duurzaamheidsklasse 2 of zelfs 1 gaan. Naast die langere levensduur biedt thermisch gemodificeerd hout nog meer voordelen:

 • Een ecologisch verantwoorde oplossing;
 • Een eenvoudige verwerking;
 • Minder werking en goede vormvaste eigenschappen;
 • Nabehandeling is doorgaans niet noodzakelijk;
 • Een onderhoudsarme gevel;
 • Geen aantasting door schimmels en insecten;
 • Een gunstige prijsklasse.

Welke thermisch gemodificeerde houtsoorten zijn er verkrijgbaar?

Houthandelonline.nl levert verschillende thermisch gemodificeerde houtsoorten, waaronder vuren, grenen en ayous (abachi). Je kunt bij ons terecht voor onder andere:

 • Thermisch gemodificeerd Zweeds rabat
 • Thermisch gemodificeerd channelsiding
 • Thermisch gemodificeerde Triple Rhombus profielen
 • Thermisch gemodificeerde regels

Met uitzondering van de Triple Rhombus profielen zijn deze houtproducten verkrijgbaar in zowel natuurlijke houtkleur als in zwart gedompelde uitvoering.

Voor welke toepassingen kan ik thermisch gemodificeerd hout gebruiken?

Thermisch gemodificeerd hout is, mede dankzij de lange levensduur en onderhoudsarme eigenschappen, uitermate geschikt als gevelbekleding. Een van de weinige nadelen van hout dat een hittebehandeling heeft ondergaan is dat het iets brosser wordt. Thermowood is om die reden niet geschikt voor palen.

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik thermowood wil gebruiken?

Om het ontstaan van verkleuringen (oxidevlekken) te voorkomen, dient thermisch gemodificeerd gevelhout altijd met RVS schroeven of RVS nagels gemonteerd te worden. Voor het bevestigen van zwart gedompelde gevelbekleding kun je gebruik maken van zwarte RVS schroeven of zwarte RVS nagels.

Thermisch gemodificeerd hout bestellen

Wil je thermisch gemodificeerd gevelhout online bestellen? Dan ben je bij Houthandelonline.nl aan het juiste adres! Als dé houtgroothandel voor zowel particulieren als bedrijven garanderen wij scherpe prijzen en een snelle levering (2 tot 7 werkdagen). Het is ook mogelijk om je bestelling af te halen bij een van onze afhaallocaties. Heb je vragen over thermowood of over een van de andere artikelen op het gebied van wand- en gevelbekleding? Neem gerust even contact op. Onze ervaren specialisten zijn op werkdagen zowel telefonisch als per mail bereikbaar en helpen je graag met een persoonlijk advies!

Dit is Peter Kok, eigenaar en oprichter van HouthadenlOnline. Bel voor persoonlijk advies met onze productspecialisten!

Bel voor persoonlijk advies

0226 744 226

ma t/m vr: 9.00-12.00 en 13.00-16.00 en za: 8.00-11.00 uur

of mail  [email protected]