Spaanplaat


Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur zaterdag: 8.00 - 12.00 uur

Waarvan wordt spaanplaat gemaakt?

Spaanplaat bestaat uit diverse houtproducten zoals zaagsel, spaanders (kleine stukjes hout) en een lijmproduct, zoals kunsthars. Deze elementen worden onder hoge druk en warmte geperst tot een goedkope, maar functionele houten plaat. De spaanders in spaanplaat zijn onder andere afkomstig van afvalhout of versnipperde takken. Ook stro komt voor in een spaanplaat. Er zijn meerdere soorten plaatmateriaal, die net als spaanplaat, spaanders bevatten. Zo bestaan OSB-platen uit grove spaanders en MDF-platen bestaan weer uit kleinere vezels.

Eigenschappen van spaanplaat

Spaanplaat is een voordelig plaatmateriaal en geschikt voor het creëren van een binnenwand, kastinterieur of voor anderen meubelstukken. Ook kan spaanplaat worden gebruikt als dakplaat. Spaanplaat wordt veel verkocht, omdat het voordelig is, maar ook om de volgende redenen:
 • Geschikt voor binnen toepassingen
 • Eenvoudig te zagen
 • Relatief open structuur
 • Goed af te werken met een fineer of strijkband
 • Goedkoop plaatmateriaal
 • Over het assortiment van Houthandelonline

  Voor spaanplaten in allerlei diktes en een ruime keuze in afmetingen, moet u bij Houthandelonline zijn. In ons assortiment vindt u voor zowel particulieren en zakelijke klanten Chipex en Kronogen spaanplaat. Wij leveren spaanplaat tegen scherpe prijzen. De prijzen op onze site zijn inclusief BTW voor particulieren en exclusief BTW voor zakelijk klanten. Chipex spaanplaat en Kronogen spaanplaten zijn niet geschikt voor verwerking in vochtige ruimtes. Bent u op zoek naar een plaat die wel tegen vocht bestand is, kies dan voor melamine spaanplaten. De spaanplaten in ons assortiment zijn opgebouwd uit drie lagen geperst houtachtig materiaal, waarbij de binnenste laag bestaat uit grote en sterke vezels en de buitenste lagen uit fijne vezels voor een gladder oppervlak. De platen zijn geschuurd, waardoor ze ook makkelijk te verwerken zijn. Heeft u een wandje van spaanplaat in huis? En wilt u deze schilderen of behangen? Dan is het verstandig om de wand eerst te bekleden met gipsplaten of er voor te zorgen dat de plaat vochtwerend wordt gemaakt met een fineer of strijkband.

  Spaanplaat voor meubels en kasten

  Meubels en kasten bestaan vaak uit MDF-platen en spaanplaat. Vaak wordt hier ook geplastificeerde spaanplaat ofwel meubelpanelen voor gebruikt. Deze bestaan uit een basis spaanplaat, die aan beide zijden is afgewerkt met een melamine toplaag en een licht gestructureerd oppervlak. De lange kanten zijn afgewerkt met een kantenband. Deze stootvaste kantafwerking maakt het ideaal om dit type spaanplaat te gebruiken voor kastinterieur. Wilt u spaanplaat monteren? Gebruik dan speciale schroeven, waarbij het draad tot aan de kop komt. Deze zijn het meest geschikt. Als u meer wilt weten over het monteren van spaanplaat, neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar.

  Verschillende kwaliteiten spaanplaten

  Er zijn verschillende kwaliteiten in spaanplaat. De kwaliteit wordt gebaseerd op de grootte en de hoeveelheid houtachtige materialen per strekkende meter (m1). Ofwel: de hoeveelheid hout per kubieke meter bepaalt de kwaliteit van de plaat. Kiest u voor een spaanplaat van lichte kwaliteit? Dan is de geperste hoeveelheid hout 250 t/m 400 kilogram per strekkende meter (m1). Voor een spaanplaat met een midden kwaliteit geldt 400 tot 800 kg/m. Wilt u een spaanplaat die van zware kwaliteit is? Dan wordt het kwaliteitsniveau aangegeven met 800 tot 1000 kg/m. Het spaanplaat van Houthandelonline is gecontroleerd en gecertificeerd volgens E1 en wordt geproduceerd volgens de strenge richtlijnen. Een E1 norm is ook verplicht vanwege de aanwezigheid van het formaldehydegehalte (kunstharslijm).

  Spaanplaat laten bezorgen of ophalen

  Bestelt u spaanplaat als zakelijke klant? Bij Houthandelonline bestelt u eenvoudig online spaanplaten en andere plaatmaterialen, als OSB of underlayment, maar ook houtproducten als Douglas hout, Vurenhout of Red Cedar. Heeft u een grote bestelling? Dan leveren wij deze grote bestelling binnen onze levertijd van 2 tot 7 werkdagen op het door u opgegeven afleveradres. Wilt u liever de bestelling zelf ophalen? Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.