Navigation

Afwerking & onderhoud

 

Gevelbekleding is een belangrijk onderdeel van een gebouw, omdat het niet alleen het uiterlijk bepaalt, maar ook de achterconstructie beschermt tegen weersinvloeden. Deze informatie helpt bij het maken van de juiste keuzes in 4 stappen:

  1. Selecteren van materialen
  2. Installatie van het regelwerk
  3. Montage van de gevelbekleding
  4. Afwerking & onderhoud

 

Afwerking

Niet alle geveldelen hebben een afwerking nodig. Duurzame en stabiele houtsoorten kunnen zonder afwerksysteem worden gebruikt. Deze profielen zullen dan door de invloed van weer en wind vergrijzen. De mate en snelheid van vergrijzing kan sterk variëren.

 

 

 

Vergrijzing

Houtsoorten zoals Western Red Cedar, Californian Redwood en diverse duurzame loofhoutsoorten (klasse 1 of 2) zijn geschikt voor gevels die men wil laten vergrijzen. Ook verduurzaamd en gemodificeerd hout kunnen onbehandeld blijven. Tijdens het proces van vergrijzing ontstaat er kleurverschil en lichte scheurvorming aan het oppervlak.

 

Voor een gelijkmatige vergrijzing is het aan te raden om hout met een minimale dikte van 19 mm te gebruiken en de gevel gelijkmatig en voldoende aan weerselementen bloot te stellen. Dakoverstekken en andere beschuttingen beschermen afgewerkt hout, maar worden afgeraden bij gevelbekleding die men wil laten vergrijzen. In dit geval kan men beter kiezen voor een afwerking met een beitssysteem dat de gewenste (zilver)grijze kleur geeft.

 

In een boomrijke omgeving en op de noordzijde van gebouwen verloopt de vergrijzing zelden fraai. Hoewel lariks soms onafgewerkt wordt toegepast, adviseert Centrum Hout om lariks te verduurzamen of minimaal rondom te voorzien van een semi-transparante beits.

 

 

Beste kans op egaal vergrijzen

  • (Zuid)westgevel
  • Gelijkmatige blootstelling aan zon, regen en luchtbeweging
  • Voldoende ventilatie achter de gevelbekleding
  • Egale gevel zonder uitstulpingen, overstekken en dergelijke
  • Glad oppervlak (geschaafd, bij western Red Cedar)
  • Halfhouts rabat, channel siding of open gevelbekleding

 

Onderhoud

Breng na de bevestiging de laatste afwerklaag aan en informeer uw klant over onderhoudsaspecten, eventuele garanties die horen bij het afwerksysteem en de voordelen van een onderhoudsplan. Werk de kopse kanten van het hout goed af en voorkom vooral bij dekkende verfsystemen dat er opstaande vezels door de filmlaag heen steken.

 

Onderhoudsaspecten

  • Het tijdig plegen van onderhoud heeft een belangrijke invloed op de levensduur en onderhoudskosten
  • Pleeg onderhoud volgens de adviezen en richtlijnen van uw verfleverancier
  • De mate van veroudering verschilt per situatie en is afhankelijk van veel factoren (blootstelling aan weer en wind, type oppervlak, afwerking,
  • houtsoort, detaillering, ventilatie, profilering enzovoorts)
  • Controleer regelmatig de staat van de afwerking op gebreken en herstel waar nodig
  • Breng op tijd een nieuwe toplaag aan. Bij semi-transparante afwerklagen de nieuwe laag aanbrengen vóór het hout vergrijst. Dat scheelt veel (schuur)werk
  • Let erop dat de onderhoudslaag is afgestemd op de oorspronkelijke afwerking. Dit geldt ook voor het afstemmen van een eventuele nieuwe grondlaag en verdere afwerklagen. De verfspecialist of fabrikant kan u daarover informeren
  • Voorkom dat hout in contact komt met grond
  • Controleer regelmatig de ventilatieopeningen
  • Verwijder eventueel aanwezige algengroei met water en een borstel. Er zijn voor onbehandeld hout ook speciale algverwijderaars in de handel.

 

Meer informatie

Deze technische informatie is afkomstig uit een publicatie van Centrum Hout (www.centrum-hout.nl). Centrum Hout heeft een zo groot mogelijke zorgvuldigheid betracht bij het opstellen van de opgenomen gegevens, maar is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuiste informatie. De gebruiker aanvaardt daarvoor het risico. Ga voor meer informatie over hout- en houttoepassingen naar de inspiratie pagina voor publicaties en andere artikelen die verkrijgbaar zijn.  

 

Lees meer