Navigation

Potdekselplanken

 

Over potdekselplanken

Ben je op zoek naar potdekselplanken? In onze webshop vind je potdekselplanken in verschillende uitvoeringen en afmetingen, gemaakt van Douglas- en vurenhout. De planken zijn fijnbezaagd en lenen zich goed om bijvoorbeeld gevelbekleding of een schutting van te maken. Wil je meer weten over hoe je potdekselplanken kunt bevestigen? Of wil je weten welk type plank of afmeting het meest geschikt is voor jouw klus? Onze specialisten helpen je hier graag bij.

Wat zijn potdekselplanken?

Potdekselplanken zijn planken die dakpansgewijs over elkaar gemonteerd kunnen worden. Dit wordt ook wel potdekselen genoemd. De planken worden doorgaans gebruikt om gevels of wanden mee te bekleden. Dat gaat gemakkelijk vanwege de manier waarop ze over elkaar heen vallen. De bovenste gevelplank loopt over de plank daaronder heen, enzovoort. Ook voor het maken van een schutting of schuur worden potdekselplanken vaak gebruikt. De overlap zorgt voor een stevige en weerbare constructie. Ook zorgt potdekselen ervoor dat water gemakkelijk van de planken af glijdt. Je kunt potdekselen met potdekselplanken, maar ook met Zweeds rabat.

Potdekselplanken of Zweeds rabat

Potdekselplanken en Zweeds rabat hebben verschillende overeenkomsten. Zweeds rabat laat zichzelf gemakkelijk potdekselen: door het bredere en het smallere gedeelte van de plank vallen ze als vanzelf als potdeksels over elkaar heen. De potdekselplanken in ons assortiment zijn rechte planken die ook gebruikt kunnen worden om op deze manier te monteren. Deze planken worden doorgaans veel op de potdekselmanier toegepast, bijvoorbeeld bij het maken van gevelbekleding. Het soort dat je nodig hebt voor jouw project is afhankelijk van jouw voorkeur en wensen.

Hoe lang gaan potdekselplanken mee?

De planken gaan in de regel tussen de 10 en 15 jaar mee, al is dit onder andere afhankelijk van de plaats waar de planken gemonteerd zijn, hoeveel weer en wind ze te verduren hebben en hoe goed de planken onderhouden worden. Staan de planken op een plaats waar ze vol in de wind en de regen staan, dan zijn ze sneller aan vervanging toe dan als ze beschut staan. De levensduur van potdekselplanken kan dus variëren. Wil je de levensduur verlengen, dan doe je er goed aan de potdekselplanken te behandelen met een beits of vernis.

De eigenschappen van Red Class dakbeschot

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je aan de slag kunt. Potdekselplanken monteren doe je als volgt:

  • Schutting bouwen? Potdekselplanken vastzetten doe je dan het beste op hardhouten palen.
  • Kies je voor gevelbekleding, kies dan voor verduurzaamde regels om de planken op te bevestigen.
  • Potdekselplanken bevestigen doe je bij voorkeur met RVS schroeven.
  • Zaag een klein stukje van de kopse kanten af in verband met kopscheurtjes.
  • Monteer de planken volgens de potdekselmethode, waarbij je steeds zorgt voor ongeveer 4 centimeter overlap.
  • Werk eventueel de kopse kanten en schroefgaatjes bij met beits.

Zwarte potdekselplanken voor een schutting in stijl

Ben je op zoek naar een unieke look voor je schutting? Neem dan eens een kijkje bij onze potdekselplanken Zwart. Deze planken zijn ondergedompeld in een zwart impregneermiddel, waardoor ze een bijzondere uitstraling krijgen. Het is belangrijk dat je de gedompelde planken nabehandelt met bijvoorbeeld een zwarte beits. Dat zorgt ervoor dat je potdekselplanken Zwart goed beschermd blijven. Ga je de potdekselplanken bevestigen, let er dan op dat ze 3 à 4 centimeter overlap hebben. Bij een kortere overlap kunnen er kieren ontstaan, omdat de plank onder invloed van water en wind kan gaan werken.

Online potdekselplanken bestellen

Je kunt alle potdekselplanken die je nodig hebt in onze webshop bestellen. Je bestelt de planken en ander tuinhout veilig en gemakkelijk online. Wanneer je de planken bestelt, zorgen wij dat ze direct vanuit onze importeur naar je worden verstuurd. Dat zorgt ervoor dat we ze voor een scherpe en eerlijke prijs kunnen aanbieden. Heb je behoefte aan advies, of heb je vragen over onze producten? Neem dan vooral contact met ons op.

Dit is Peter Kok, eigenaar en oprichter van HouthadenlOnline. Bel voor persoonlijk advies met onze productspecialisten!

Bel voor persoonlijk advies

0226 744 226

ma t/m vr: 8.00-12.00 en 13.00-16.00 en za: 8.00-11.00 uur

of mail  [email protected]