Eiken hout


Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur zaterdag: 8.00 - 12.00 uur
Eiken is een van de meest gebruikte houtsoorten. Dat is niet zo verwonderlijk, want het heeft een robuuste en karakteristieke uitstraling, laat zich makkelijk bewerken en kan voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Maar het ene eikenhout is het andere niet. De kleur en structuur van eiken zijn namelijk sterk afhankelijk van het groeigebied. Europees eiken hout heeft een geelbruine tot donkerbruine kern. Het spinthout (het gedeelte van de stam dat zich tussen het kernhout en de bast bevindt) is lichtbruin tot bleekbruin van kleur. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikaans wit eiken en Japans eiken, welke een stuk lichter van kleur zijn. Er is ook nog Amerikaans rood eiken, gekenmerkt wordt door roze spinthout en een grovere nerf. Hieronder richten we ons uitsluitend op Europees eikenhout.

Welke eigenschappen heeft Europees eiken hout?

Met duurzaamheidsklasse 2 valt Europees eiken hout in de categorie duurzame houtsoorten. Het is uitermate sterk en heeft (afhankelijk van de kwaliteit en de toepassing) een levensduur tussen de 15 en 25 jaar.

Hoe is Europees eiken bewerkt?

Het Europees eikenhout dat Houthandelonline.nl levert, is op verschillende manieren bewerkt. Zo kunt u kiezen voor:
  • Bezaagd eiken: Wij leveren bezaagde eiken balken en palen. Wanneer u bezaagd eiken bestelt, dan is dat doorgaans vers gezaagd. In dat geval dient u er rekening mee te houden dat het hout nog relatief veel vocht kan bevatten. Bij vers gezaagd eikenhout zal tijdens het drogen scheurvorming zichtbaar zijn – dit is niet te voorkomen.
  • Geschaafd eiken: Geschaafde eiken planken zijn over het algemeen kunstmatig gedroogd.

Voor welke toepassingen kan ik Europees eikenhout gebruiken?

Europees eikenhout is geschikt voor veel verschillende doeleinden.
  • Binnen toepassingen: Binnen wordt eiken gebruikt voor het vervaardigen van onder andere vloeren, meubilair en wandplanken. Daarnaast is het een geschikte houtsoort voor dakbeschot.
  • Buiten toepassingen: Eiken is zeer geschikt voor onder andere schuttingen, overkappingen, pergola’s en gevelbekleding. Voor buiten wordt vaak Europees eiken van constructiekwaliteit toegepast. Dit hout is van een zeer robuuste kwaliteit. Wel kunnen er grote kwasten en scheuren zichtbaar zijn.
Belangrijk: Elke toepassing vereist een specifieke kwaliteit eikenhout. Let hier dus goed op wanneer u eiken gaat bestellen!

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik eiken hout wil gebruiken?

Eiken bevat een hoog looistofgehalte. Dat betekent dat wanneer metalen met het hout in contact komen, ze snel gaan corroderen en zwart uitslaan. Dit is een natuurlijk proces dat verder geen negatieve invloed heeft op de levensduur van het eikenhout. Vanuit esthetisch oogpunt is het wel aan te raden om bevestigingsmateriaal van RVS te gebruiken. Europees eikenhout is overigens makkelijk te bewerken, al is voorboren wel aan te bevelen.

Eiken hout Europees bestellen

Wilt u Europees eikenhout bestellen voor uw project maar hier niet onnodig veel voor betalen? Bij Houthandelonline.nl bent u verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit tegen een scherpe prijs! Bovendien kunnen wij dankzij onze ruime voorraden doorgaans snel leveren. Komt u ergens niet uit? Bel ons op nummer 0226 744 226 of stuur even een mailtje naar info@houthandelonline.nl. We beantwoorden graag uw vragen en kunnen u tevens helpen met een deskundig advies op maat.