Navigation

Glazen schuifwand installeren

 

Ben je van plan om zelf een glazen schuifpui te installeren? Op deze pagina laten we precies zien wat je allemaal nodig hebt. Met behulp van ons gedetailleerde stappenplan en de bijbehorende animatievideo installeer je vervolgens zelf een fantastische schuifpui!  In dit voorbeeld gaan we uit van een schuifpui met 5 glasplaten van 4100mm breed met diverse opties zoals meenemers en tochtstrippen.

 

Gereedschap

  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Accumachine
  • Kniptang
  • Rubber hamer
  • Spray
  • IJzerzaag
  • Kitpistool

 

01 Inmeten

Plaats de poortdeur

Controleer of de ondergrond voldoende gefundeerd is (door middel van een draagbalk of funderingskoker). Controleer de dagmaten of de dagopening waterpas is. Wij gebruiken in het voorbeeld een houten ligger als fundering.

 

02 Onderrail

Plaats de poortdeur

Meet de afstand tussen de staanders in en trek hier 2mm van af. Doe dit voor zowel de boven- als de onderrail. Zaag de boven- en onderrail af met een cirkelzaag zodat deze haaks wordt gezaagd. Snij de borstels in de bovenrail indien nodig af en knijp met een tang het aluminium tegen de borstels aan. Doe dit aan de beide kanten zodat de borstels niet uit de bovenrail kunnen schuiven. Plaats de onderrail zo dat de kant met de gaatjes voor het afvoeren van water naar buiten toe zijn gericht. Zorg ervoor dat de onderrail waterpas ligt. Schroef de rail vast met zelfborende schroeven aan de fundering.

 

03 Glasopvang

Glasopvang

De glasopvang wordt altijd geleverd in een lengte van 2700mm zodat deze onder iedere hoogte kan worden toegepast. Meet de werkhoogte en trek hier de hoogte van de onderrail vanaf en kort het glasopvang in met een cirkelzaag. De glasopvang heeft nu de juiste hoogte. Plaats de glasopvang tegen de staander met de afgekorte zijde aan de onderkant. Zorg ervoor dat de glasopvang waterpas staat. Schroef de glasopvang tegen de staander met zelfborende schroeven.

 

04 Bovenrail

Fixeer de palen

Zet de bovenrail zo strak mogelijk tegen de lip van de goot aan. Zorg ervoor dat de bovenrail waterpas is. Schroef de rail om de ca. 50 cm met 2 zelfborende schroeven door de goot heen in de voorgeboorde gaten. Maak de plek rondom de schroeven (in de goot) droog en kit de schroef af met flink wat kit.

 

05 Meenemers

Schroef de onderste plank vast

Boor in de onderzijde van het glasprofiel 2 gaten Ø10mm op ±15mm uit de kant. Plaats de montagebusjes aan de onderzijde in het glasprofiel. Monteer vervolgens de meenemers op het uiteinde van het glasprofiel met een inbusboutje.

 

06 Glaspanelen voorbereiden

Schuif de rabatdelen tussen de palen

Glasprofiel monteren

Houd het glaspaneel op zijn zij en plaats vervolgens de bijbehorende rubberen strip. Snij het rubber af zodat deze dezelfde lengte heeft als de onderkant van de glaspaneel zelf. Eventueel kunt u eerst het rubber nat/vet maken zodat het glasprofiel makkelijker over het rubber glijdt. Zet de rubberen strip aan één kant van de glasplaat. Sla met een rubberen hamer rustig het glasprofiel om de rubberen strip heen. Het glasprofiel is het profiel met de wieltjes aan de onderzijde.

 

Deurgrepen

Bepaal aan welke zijde de deurgreep op het glaspaneel dient te komen; links of rechts. De deurgreep komt op de kopse kant van het glaspaneel. Bepaal de gewenste hoogte van de deurgreep op het glaspaneel, d.w.z. positioneer de onderzijde deurgreep op een hoogte van ca. 100 cm. Teken de hoogte af. Maak het glaspaneel t.p.v. het handvat vetvrij. Druppel een dun lijntje lijm aan de binnenkant van de deurgreep en schuif de deurgreep op de kopse kant van het glaspaneel. Verwijder eventuele lijmresten. Laat de lijm drogen conform de voorschriften.

 

Tochtstrippen

Meet de afstand van bovenkant glasprofiel tot de onderkant van de bovenrail. Trek hier 20 millimeter vanaf en zaag hier de tochtstrippen op af. De 20 millimeter is voor de speling aan de bovenzijde. Indien de borstels uitsteken kunt u deze afknippen. Klem de tochtstrip op het glaspaneel en begin onderaan zodat de speling aan de bovenkant over blijft. Om eventuele beschadigingen te voorkomen is het aan te raden de tochtstrippen op de glaspanelen te laten zitten. Er is geen lijm nodig om de tochtstrippen te bevestigen, maar kan wel handig zijn om met wat lijm vast te zetten.

 

07 Glaspanelen plaatsen

Zet de afdeklat vast

Pak het eerste glaspaneel met 2 mensen op en schuif deze voorzichtig in de bovenrail en laat deze vervolgens zakken op het eerste spoor. Pak het 2e glaspaneel op en schuif deze voorzichtig in de bovenrail en laat deze vervolgens zakken op het 2e spoor. Pak het laatste glaspaneel op en schuif deze voorzichtig in de bovenrail en laat deze vervolgens zakken op het laatste spoor.

 

08 Afkitten

Werk de schutting af

Kit de onder- en de bovenrail aan zowel de buiten als de binnenzijde af. Voor het eerste gebruik van de glazen schuifwand dient deze goed gereinigd te worden met water. Gebruik voor het schoonmaken alleen zacht materiaal (vrij van vervuiling) om schade/krassen te voorkomen.

Heb je een mooie glazen schuiwand geinstalleerd?

Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.