Navigation

Scharnieren infrezen en deur afhangen

Om een scharnier in te frezen en een deur af te hangen heb je de volgende materialen nodig:

 • Scharnieren  
 • Schroeven
 • Slotkast en sluitplaat
 • Veiligheidsbeslag
 • Cilinders
 • Bijzetsloten (optioneel)
 • Randsealer
 • Accutol
 • Boormachine
 • Speedboor
 • Schaaf of invalzaag
 • Beitel of frees
 • Handgereedschap

 

Stap 1: Voorbereidend werk

Allereerst verwijdert u de oude deur. U kunt ervoor kiezen om de scharnieren te hergebruiken. In dat geval tilt u de oude deur omhoog en opzij. Wanneer u ook de scharnieren gaat vervangen, schroeft u deze los van het kozijn en kunt u de deur verplaatsen. U kunt bij Houthandelonline deuren op maat bestellen, maar u kunt er ook voor kiezen om een standaard deurmaat te bestellen en deze op maat te zagen. Wanneer u de deurplaat zelf op maat zaagt, houdt dan rekening met het volgende:

 • Aan de hangzijde van de deur houdt u rekening met 2mm ruimte;
 • Aan de sluitzijde van de deur 3mm;
 • Aan de bovenzijde van de deur 2mm;
 • Aan de onderzijde van de deur 5mm.

Wanneer u deze maten aanhoudt, zorgt u ervoor dat de deur niet zal gaan klemmen en mooi opgehangen kan worden. Aan de sluitzijde van de deur zorgt u ervoor dat deze een paar mm schuin afloopt. Hierdoor zal de deur altijd goed sluiten. U kunt ervoor kiezen om een schaaf of invalzaag te gebruiken. Onze voorkeur gaat uit naar de schaaf, omdat u hiermee preciezer te werk kunt gaan.

 

Stap 2: De scharnieren

De deur die wij gaan afhangen krijgt 3 scharnieren met dievenklauwen. Dievenklauwen zorgen ervoor dat op het moment dat u de scharnierpen uit het scharnier trekt, de deur niet open kan. Bij het monteren van de scharnieren schroeft u het gat van de scharnier altijd tegen de kozijnstijl aan. Verder dient u er rekening mee te houden dat u de scharnieren in ieder geval 17cm van de bovenkant en 17cm van de onderkant gemonteerd moeten worden. Het derde scharnier monteert u in het midden. Om de locatie van het scharnier af te tekenen, draait u deze 180 graden en plaatst het tegen de deurstijl aan. Met een potlood trekt u een lijn om de buitenkant van het scharnier. Vervolgens kunt u de binnenkant van het omlijnde gebied uithakken met een beitel of frezen met een freesmachine. Wanneer het gat is uitgefreesd, kunt u het scharnier monteren met schroeven en boort u het gat voor de dievenklauw uit met een speedboor.

Wanneer u alle scharnieren geplaatst heeft, kunt u de deur in het kozijn plaatsen om te kijken of alle naden evenwijdig zijn. U kunt dit gemakkelijk controleren met een duimstok. Vervolgens tekent u de locatie van de scharnieren af, door een streepje te zetten op dezelfde hoogte van de scharnieren in het kozijn. Vervolgens haalt u de deur weer uit het kozijn en tekent u de scharnieren af op de deur. Dan verwijdert u de binnenkant van het afgetekende gebied. Dit kunt u doen door een freesmachine en/of beitel te gebruiken. Wanneer dit gelukt is, schroeft u de scharnieren vast in de deur en kunt u deze weer in het kozijn plaatsen.

 

Stap 3: De slotkast

Wanneer de deur naar tevredenheid is afgehangen en goed sluit, is het tijd om de slotkast te plaatsen. Normaalgesproken plaatst u eerst de slotkast in de deur, maar omdat wij in deze situatie de deur hebben vervangen, plaatsen wij eerst de slotkast in de deurstijl door gebruik te maken van de reeds bestaande inkeping van het vorige slot. Meet af waar het slot in de deur moet komen. Vervolgens boort u met een speedboor van 25mm een gat van 4 mm diep, voor de voorzijde van het slot. Daarna boort u de rest uit met een 18mm speedboor. Houdt het slot tegen de zijkant van de deur aan, op de hoogte van de zojuist gemaakte inkeping en teken af waar de deurkruk en de cilinder gaan komen. Vervolgens boort u deze gaten uit en kunt u het slot in de deur schuiven. U plaatst nu de cilinder in het slot en schroeft deze vast. Druk het schild tegen de deur aan en zorg daarbij dat deze goed om het cilinder heen past. Zo kunt u de gaten aftekenen waar de patentbouten geplaatst gaan worden. Om deze gaten te boren haalt u het slot weer uit de deur. Wanneer de gaten geboord zijn, plaatst u alle onderdelen weer terug in de deur en nu kunt u alles vastschroeven. 

Tip: wanneer u de cilinder wilt vervangen, let er dan op dat wanneer u de sleutel recht uit de cilinder haalt, de veiligheidspal iets naar links wijst. Wanneer u de sleutel een klein stukje naar rechts draait, zal de veiligheidspal recht naar beneden komen te staan en kunt u het cilinder met gemak uit de deur trekken.

 

 

Stap 4: afwerking

Werk de zijkanten van de deur af met randsealer, zodat er geen vocht in het hout kan trekken. Nu hoeft u alleen nog de deur af te lakken en kunt u door met het volgende project!

 

Heeft u nog vragen, of wilt u informatie over een ander project?

Onze experts staan u graag te woord! Bekijk hier de contactgegevens.