Navigation

Bankirai hardhout voor duurzame bouwprojecten

 

Bankirai is één van de meest duurzame soorten hardhout. Het valt onder de duurzaamheidsklasse 1-2 en is daardoor vooral geschikt voor buitengebruik. Ook is het een zware houtsoort. Hierdoor wordt het vaak gebruikt als constructiehout. In de tuin zijn hardhouten planken van Bankirai hout ideaal voor bijvoorbeeld het maken van schuttingen en palen. Als u vlonderplanken gebruikt van Bankirai, dan heeft u vlonders die wel tot 20 jaar lang meegaan.

 

Wat is Bankirai hardhout?

Bankirai hardhout is afkomstig van de grote, zware Shoreaboom, die vooral groeit in Zuidoost Azië. Het hardhout van deze hoge, dikke boom is zwaar, hard en zeer duurzaam. Andere namen voor Bankirai zijn: Bangkirai, Balau of Selangan Batu. Enkele voordelen van Bankirai zijn: 

  • Het is zwaar en gaat lang mee;
  • Het is mooi geel tot bruin en heeft een gelijkmatige structuur;
  • Het is goed te zagen en te schaven.

 

Waar u wel rekening mee moet houden, is dat schroeven en spijkeren door de hardheid lastig kan zijn. U kunt het materiaal het beste voorboren. Ook lijm en lak pakt minder goed op Bankirai, omdat het door de dichte structuur langzaam droogt.

 

Bankirai vlonderplanken

Voor het maken van vlonders is hardhout ideaal. Ten eerste omdat het hout mooi egaal van kleur is en een gelijkmatige structuur heeft. Ten tweede vanwege de bijzondere duurzaamheid. Vlonderplanken van Bankirai kunnen wel tot twintig jaar lang meegaan. Het slijt bijna niet en is uitstekend bestand tegen schimmel, vuil en insecten.  Wel is het belangrijk om goede onderleggers te gebruiken; bij voorkeur onderleggers van hardhout. 

 

Onderhoud van het hout 

Voor de duurzaamheid heeft Bankirai geen oppervlaktebehandeling nodig. Als u het niet behandelt, kan Bankirai door regen en zonlicht in de loop van de tijd verkleuren naar grijs. U kunt het hout regelmatig schoonmaken met een sopje met lijnoliezeep. Laat het eerst even inweken en boen en spoel het daarna schoon. Is het hout al een tijdje niet behandeld en daardoor grijs geworden? Maak het dan schoon en behandel het vervolgens met oxaalzuur.  Wanneer de planken weer gedroogd zijn, is een nabehandeling met een dun laagje hardhoutolie of speciale Bankirai-olie aan te raden.  

 

Een terras aanleggen met planken van Bangkiraihout 

Als u een terras wilt aanleggen met hardhouten planken van Bangkirai hout, dan weet u zeker dat u een duurzaam terras neerlegt. Bangkirai is namelijk een bijzonder stabiele houtsoort die nauwelijks krimpt of uitzet bij temperatuurwisselingen. Ook neemt het weinig vocht en vuil op, waardoor het bij slecht weer minder glad wordt dan andere houtsoorten.  Houthandelonline heeft een uitgebreid assortiment Bankirai en ander hardhout. Bekijk het assortiment in onze webshop en bestel eenvoudig online.

 

Wilt u meer informatie of deskundig advies?

Ons team van specialisten helpt u graag! Bel ons op: 0226-744 226 of stuur ons een e-mail: [email protected]