Navigation

Betonpoeren haaks plaatsen

 

Gemakkelijk betonpoeren plaatsen kun je ook zelf doen met behulp van onze tips! Betonpoeren worden veelal toegepast als fundering voor bijvoorbeeld een terrasoverkapping, kapschuur, veranda, tuinhuisje of schutting. Met dit stappenplan plaats je zelf met gemak de betonpoeren haaks, stel je deze juist af en lijn je deze goed uit.

 

Diagonale maat berekenen

Als eerste stap is het belangrijk om te bepalen op welke maat alle betonpoeren geplaatst moeten worden. Om de betonpoeren haaks te plaatsen moet de diagonale maat berekend worden. Dit wordt gedaan met behulp van het poerenplan. Als voorbeeld gaan we uit van een vierkant buitenverblijf van 300x300cm, deze tekenen we uit op papier als 4 hoeken. De schuine, diagonale maat gaat je helpen om de poeren haaks uit te zetten. Deze maat kan berekend worden door middel van de stelling van Pythagoras; a² + b² = c². Hierin zijn A en B de horizontale en verticale lijn en is C de lange lengte. In ons voorbeeld is 3² +3² = C². C kan uitgerekend worden door √18 = 4,24 meter. Op een makkelijkere manier de lange zijde uitrekenen met de stelling van Pythagoras? Klik hier voor een eenvoudige rekentool. Wil je de lange lengte uitrekenen voor een rechthoekig verblijf van 300cm bij 600cm? Je kunt voor elk rechthoek of vierkant de stelling van Pythagoras gebruiken: 3² +6² = C². In deze situatie: C = 6,71 Meter.

Benodigdheden voor het uitlijnen van de betonpoeren met een poerenplan

Om de vier poeren, uit ons voorbeeld van een buitenverblijf van 300x300cm, haaks uit te zetten heb je de volgende benodigdheden nodig:

Betonpoeren plaatsen

Wanneer de diagonale maat bekend is, kunnen de poeren op de uitgerekende afstand van elkaar geplaatst worden. We starten met het plaatsen van de eerste 2 betonpoeren. Houd er hierbij rekening mee dat we hebben gerekend met de buitenmaat. De buitenzijde van de betonpoer dient op de eerder berekende maat geplaatst te worden. Wil je weten hoe je stap voor stap een betonpoer met snelcement plaatst? Klik hier voor een uitgebreide omschrijving.


Wanneer de eerste twee betonpoeren recht staan, kan het metseldraad (touwtje) zo evenwijdig mogelijk rondom de betonvoeten gespannen worden om de positie van de derde poer te bepalen. Omdat de poeren 90 bij 90 graden zijn, kan de plaats van de derde poer met 80% nauwkeurigheid bepaald worden. Om de hoek helemaal haaks te krijgen, dient de poer uitgezet te worden op de diagonale maat, uit het voorbeeld 4,24 meter. Voor het plaatsen van de vierde, tevens laatste poer, dient het koord vanaf poer 1 en poer 3 naar het midden gespannen te worden met behulp van draadpennen. Waar de draden elkaar kruizen dient de diagonale maat weer 4,24m te zijn, gemeten vanuit poer 2. Nu weet je zeker dat ook de vierde poer haaks staat.

Betonpoeren op dezelfde hoogte plaatsen

Wanneer bekend is waar de betonpoeren geplaatst moeten worden, is het ook van belang dat de poeren allemaal op dezelfde hoogte staan. Dit kan op verschillende manieren gecontroleerd en bijgesteld worden:

  • Plaats een draadpen of een piketpaal in de grond tussen twee betonpoeren in. Gebruik de lange waterpas en druk de draadpen verder in de grond tot deze waterpas staat met de betonpoer. Vervolgens dient de waterpas omgeklapt te worden naar de nieuwe betonpoer. Zo kan gecontroleerd worden of deze waterpas staat. Indien de poer moet zakken kan deze aangestampt worden of dient het gat verder uitgegraven te worden.
  • Maak gebruik van het metseldraad en span deze over de oude betonpoer heen. Trek deze vervolgens evenwijdig door naar de nieuwe poer en bepaal zo de hoogte.
  • Maak gebruik van een bouwlaser en bepaal hiermee de hoogte van de verschillende betonpoeren.

Zelf een constructie van betonpoeren bouwen?

Wil je nu zelf aan de slag gaan met een constructie van betonpoeren? In onze webshop vind je verschillende betonpoeren en snelbeton:


Wil je meer weten over onze betonpoeren, snelbeton of het haaks plaatsen en uitzetten van een poerenplan?
Onze klantadviseurs staan elke werkdag telefonisch, per mail en via social media voor je klaar!