Navigation

Hardhouten vlonderplanken plaatsen

 

Wil je optimaal kunnen genieten van je tuin, de natuur en het weer? Sta je op het punt om een vlonder te bouwen en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Zodra de fundering voor de vlonder ligt, is het tijd om de vlonderplanken te monteren! Wanneer je kiest voor duurzaamheid, ga je voor hardhouten vlonderplanken. Deze planken hebben aan de ene zijde een antislip profiel en aan de andere zijde is de hardhouten plank gladgeschaafd. De planken hebben een levensduur tot wel 25 jaar. Wij helpen je graag bij dit project. Op deze pagina leggen we je stapsgewijs uit hoe je een hoogwaardige en strakke vlonder kunt bouwen.

 

Ruim assortiment hardhouten vlonderplanken

Houthandelonline beschikt over een uitgebreid assortiment hardhouten vlonderplanken van Bankirai- of Azobe hout. Onderstaand vind je een lijst met kopmaten, deze zijn beschikbaar in meerdere lengtematen.

  • Hardhout vlonderplank 28 x 145 mm Bankirai
  • Hardhout vlonderplank 35 x 140 mm – Azobé
  • Hardhout vlonderplank 35 x 190 mm – Azobé
  • Hardhout vlonderplank 45 x 140 mm – Azobé
  • Hardhout vlonderplank 45 x 190 mm – Azobé

 

Benodigdheden:

Wat heb je nodig om een vlonder te maken van hardhouten planken?

 

Stap 1: Voorbereiding is het halve werk

Voordat je de vlonderplanken kunt monteren, moet er een stevige fundering staan. Houd er bij het bouwen van de fundering rekening mee dat de liggers minimaal 1 cm per meter op afschot lopen. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk water stil blijft staan en algengroei voorkomen wordt.

 

De eerste plank

Stap 2: De eerste plank

Het is belangrijk dat de eerste plank die je plaatst, goed haaks gelegd wordt op de fundering. Dit doe je gemakkelijk met een winkelhaak. Je plaatst de winkelhaak op de balk en schuift deze tegen de plank aan. Indien nodig kun je de plank wat verschuiven zodat deze zich in een hoek van 90 graden bevindt. Zodra de plank op de juiste plaats ligt, kun je deze voorboren met een 4 mm boor en daarna bevestigen met RVS vlonderschroeven van 5 x 60 mm.

 

Stap 3: Bevestiging

Bevestiging

Hout is en blijft een natuurproduct en wil nog weleens krimpen en uitzetten. Om te voorkomen dat de werking van het hout voor vervorming en scheuren zorgt, is het belangrijk om voldoende tussenruimte te hanteren. Een goede tussenafstand om te hanteren is ongeveer 8 mm tussen iedere vlonderplank. Om zeker te zijn dat je bij elke plank dezelfde tussenafstand hebt, kun je een slotbout van 8 mm tussen twee planken klemmen.

Wanneer de vlonderplank in de juiste positie ligt, pak je de winkelhaak en plaats je deze op het hart van de regel (van de fundering). Nu kun je gemakkelijk de positie van de schroef bepalen. Kies voor de tweede groef van elke plank, om een gelijkmatige verbinding te creëren. Dit doe je met alle planken voor je vlonder. Als afwerking kun je ervoor kiezen om een kantplank te plaatsen voor een strakke uitstraling.

 

Bevestiging

Stap 4: Afwerking

Om de rode gloed van het hardhout te behouden, kun je ervoor kiezen om de vlonderplanken te behandelen met een houtolie. Deze olie is ook geschikt voor Douglashout. Je kunt de olie gemakkelijk aanbrengen met een kwast of roller en het geeft een fraai resultaat. Nu hoef je alleen nog maar je vlonder in te richten en ultiem te genieten van je (geslaagde) project!

 

Meer informatie

Ga je liever aan de slag met een ander project, of wil je weten welke houtsoorten nog meer geschikt zijn voor het bouwen van een vlonder? Bekijk hier ons YouTube-kanaal met handige instructievideo’s. Ontvang je liever persoonlijk advies op maat? Neem dan hier contact op met één van onze experts.