Navigation

Houten balken: de basis van uw klus

 

Houten balken zijn bij veel klussen onmisbaar. Ze geven stevigheid en zijn zelfs de basis voor vrijwel iedere wand, vloer, plafond, kozijn of trap. Het ligt dus voor de hand dat u zich goed laat informeren, wanneer u houten balken gaat kopen. Iedere houtsoort heeft namelijk zijn eigen uitstraling, hardheid en duurzaamheid. Een goede houthandel heeft dan ook een groot assortiment en kan u een goed advies geven bij uw keuze. 

 

Welke houten balk heb ik nodig?

Bij het kiezen van de best passende houten balk, kijkt u natuurlijk naar het soort hout:

  • Vuren balken zijn mooie balken, met een scherpe prijs. Vurenhout komt vooral van Europese sparren en is makkelijk te bewerken. Het is stevig, maar relatief licht en zacht. Het is daarom geschikt als constructiehout en voor skeletbouw. De kleur varieert van bleekwit tot geelbruin. Eén van onze meest verkochte soorten Vurenhout is bijvoorbeeld 50x75 mm Regels Vurenhout, geschaafd aan 45x70mm 270 cm.
  • Balken van Douglas hout zijn stevige, duurzame balken met een mooie tekening. Douglas hout is één van de hardste naaldsoorten van Europa met een duurzaamheidsklasse 3. Dat betekent dat het lang mooi blijft en goed bestand is tegen invloeden van buitenaf. Het is dan ook prima geschikt voor buiten gebruik. Vergeleken met Vuren is Douglas hout wat geler en warmer van kleur.  
  • Accoya balken zijn balken die behandeld zijn met een hoge concentratie azijn. Hierdoor werkt het minder en is het makkelijker te verven. Het gaat lang mee en is onderhoudsarm. Ideaal voor bijvoorbeeld deuren en kozijnen. 
  • Redcedar balkhout is een luxe hardhout uit Noord Amerika. Bijzonder duurzaam én licht waardoor het goed te gebruiken is als bijvoorbeeld gevelbekleding.

 

 

Moet ik geschaafde of bezaagde balken gebruiken?

Bezaagde, houten balken zijn balken van ruw hout. Daarbij is fijn bezaagd iets gladder dan ruw bezaagd hout. Bezaagde balken zijn goedkoper dan geschaafde balken. Simpelweg omdat geschaafd balkhout bewerkt en daardoor gladder en deukvrij is. Ook omdat geschaafd hout altijd eerst gedroogd wordt in een droogkamer en de productietijd dus langer is. 

 

Waarvoor kan ik houten balken gebruiken?

Vrijwel iedere bouwconstructie kan worden gebouwd met houten balken. U kunt ze gebruiken voor bijvoorbeeld:

  • Een terrasoverkapping;
  • Een schuur of tuinhuis;
  • Een pergola;
  • Een dakconstructie;
  • Een afdak of een plafond.

 

Houten balken online kopen

Gaat u houten balken kopen? Let dan altijd goed op de houtsoort en kijk of de eigenschappen passen bij het doel waar u ze voor gaat gebruiken. Als één van de beste houthandels van Nederland, adviseren wij u daar natuurlijk graag bij. Voor advies kunt u ons bereiken via 0226-744 226 of [email protected]
Weet u al precies wat u wilt hebben en in welke afmeting? Bestel dan direct uw houten balken online. 

 

Wist u dat we naast balken ook (ventilatie)latten, planken en houten regels in ons assortiment hebben? Ook deze vindt u in onze uitgebreide webshop.