Een overkapping voor meer leefruimte in uw tuin

Met een overkapping in de tuin maakt u extra leefruimte bij uw huis. Of u zorgt voor een droge, beschutte plek voor uw belangrijke spullen. Maar een houten terrasoverkapping is niet binnen een uur gebouwd. Zorg dus dat u het goed aanpakt, met de goede houtsoort.

Soorten tuin overkappingen

Overkappingen zijn er in alle soorten en maten. Zowel in de voortuin als in de achtertuin benut u uw ruimte beter met een mooie overkapping. Met een ruime houten terrasoverkapping zit u bijvoorbeeld op warme dagen heerlijk koel en op regenachtige dagen toch droog. En met een voordeur overkapping staat u droog als het regent en u uw sleutels in een volle tas moet terugvinden. Daarnaast zijn overkappingen ook een mooie blikvangers in de tuin. Denk aan een romantische pergola of een houten overkapping in de tuin om een extra, tweede zithoek te maken.

Hoe kun je een overkapping maken?

Hoe u een overkapping maken moet, hangt natuurlijk af van de maat, de plek en het gebruik. Een paar tips over waar u op moet letten.

 • Neem vooraf nauwkeurig de maten op en zorg dat u voldoende hout en andere materialen koopt. Let op dat voor een prettig gebruik de doorloophoogte minimaal 220 cm is. 
 • Een voordeuroverkapping kunt u tegen de wand bevestigen, maar wordt de afmeting groter, gebruik dan voldoende staanders (verticale balken). 
 • Wordt de overkapping breder dan 3 meter, dan zijn 4 hoekstaanders niet voldoende. Gebruik dan nog een extra staander in de breedte. 
 • Als u een ondervloer maakt, zorg dan dat de staanders niet op de vloer komen te staan.
 • De overkapping krijgt extra stevigheid met schuine schoren: schuine balkjes van ongeveer 45 cm die in een hoek van 45 graden van de staander naar het dak lopen. 
 • Om de wanden dicht te maken, kunt u heel goed Zweedse rabatdelen gebruiken. Begin onderaan met een paar centimeter ruimte voor ventilatie. Of maak onderaan een rand van betonbandjes. 
 • Vergeet bij het maken van het dak niet te zorgen voor een goede waterafvoer. 

Welk hout gebruikt u?

Voor een overkapping gebruikt u stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Lariks Douglas hout gaat bijvoorbeeld, met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling. Ook de zachtere houtsoorten grenen en vurenhout zijn populair omdat ze makkelijker te bewerken zijn dan de harde soorten. Zacht hout is echter minder geschikt voor bijvoorbeeld vloeren en vlonders. Zacht hout is vaak weer geschikter voor de binnenkant van uw terrasoverkapping. Voor de zijwanden is hardhout meestal een betere keuze. 

Wat kost een overkapping zelf maken?

De kosten van een overkapping lopen uiteen, afhankelijk van de maat, het gebruik en de gewenste levensduur. Wij adviseren u hier graag over.

Veilig online betalen:
 • iDeal
 • MasterCard
 • Visa
 • Mister Cash
 • Overboeking
Over retourneren Over bestellen
Bel voor advies

ma t/m vr: 8.00 - 17.00 uur