Navigation

Multiplex platen voor binnen en buiten

 

Multiplex platen zijn samengesteld uit meerdere lagen hout, die met stevige houtconstructielijm aan elkaar verlijmd zijn. Doordat het op verschillende manieren samengesteld kan worden, zijn er verschillende soorten multiplex. Afhankelijk van het doel van de platen, kunt u een plaat kiezen die daar het best bij past. 

 

Waar gebruik je multiplex voor?

Bij bijna ieder bouwproject zijn platen een belangrijk onderdeel. Afhankelijk van wat u gaat bouwen, heeft u platen nodig met bepaalde kenmerken. Gelukkig zijn er diverse soorten multiplex waar u uit kunt kiezen.

 

Constructie

Moet u een stevige constructie maken? Dan kiest u één van de multiplex soorten die vooral stevig zijn. Het uiterlijk is minder belangrijk. Hiervoor is constructiemultiplex geschikt. Dit is wat minder mooi afgewerkt, maar gemaakt van stevige houtsoorten.

 

Decoratie

Gaat u een decoratief object bouwen, zoals een kast of een bed, dan gebruikt u bijvoorbeeld een okoume multiplex plaat met een mooie, aantrekkelijke buitenkant. Dit noemen we wel decoratief multiplex. 

 

 

Speciaal gebruik

Voor sommige doelen is een plaat nodig met hele specifieke eigenschappen. Multiplex kan op iedere gewenste manier worden afgewerkt, waardoor het aan ieder doel aan te passen is. Zo is er watervast, brandwerend en luchtdicht multiplex. Ook is het handige buigtriplex verkrijgbaar, dat buigt in de fineerrichting. 

 

Verschil tussen een multiplexplaat en een triplexplaat 

Het verschil tussen een triplex plaat en een multiplex plaat is het aantal lagen dat voor de plaat is gebruikt. Triplex bestaat uit 3 lagen. Multiplex bestaat uit minimaal 5 houtfineerlagen. De platen zijn meestal gemaakt van Berkenhout, Eikenhout, Radiata Pine of Mahoniehout. Ook Okoume wordt veel gebruikt, vanwege de mooie gelijkmatigheid. 

 

Okoume multiplex

Okoume is een West-Afrikaanse houtsoort met een rossige kleur. Platen van Okoume zijn zeer geschikt voor buiten gebruik. Deze platen zijn namelijk watervast verlijmd. Als u kiest voor gegrond okoume multiplex, heeft u een plaat die ook nog eens makkelijk te schilderen is vanwege de dubbele laag grondverf.

 

Multiplex soorten binnen of buiten gebruiken

Het is belangrijk dat u weet welke soorten multiplex er zijn en welke multiplex soorten het meest geschikt zijn voor uw bouwproject. Wanneer u multiplex buiten wilt gebruiken, gebruikt u namelijk andere platen dan binnen. Buiten heeft u materiaal nodig, dat bestand is tegen onder andere vocht en het weer. Dit is met name afhankelijk van de verlijming. Hierin zijn 3 klassen te onderscheiden: 

  • Klasse 1: voor droge toepassingen, dus geschikt voor binnen
  • Klasse 2: beschutte toepassingen, dus geschikt voor buiten, maar onder redelijke beschutting
  • Klasse 3: voor buitentoepassingen

 

Advies over uw bouwproject

Houthandelonline heeft een ruim assortiment, waarbij alle soorten multiplex op voorraad zijn. Heeft u platen nodig voor een sterk, waterdicht dak, voor uw eigengemaakte garage of schuur, een gezellige terrasoverkapping of voor een creatief meubel? Wij adviseren u graag over de verschillende multiplex soorten. U kunt ons bereiken via 0226-744 226 of [email protected]